home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


vensterbank

 

vensterbank

1. De vensterbank is de wat diepere plank of plaat die binnenshuis tegen de onderdorpel van het raam is geplaatst. 
Doel van de vensterbank kan zijn een ruimte te creŽren waar planten of huisdieren van de zon kunnen genieten, als afsluiting van de radiatoren van centrale verwarming zodat de warmte niet onmiddellijk tegen het (vooral vroeger) koude raam verloren gaat, als afsluiting zodat de gordijnen niet tot de vloer hoeven te reiken. Ook een tot het raam doorlopend werkblad kan als vensterbank dienen.

Vensterbanken worden in allerlei materialen en soorten geleverd (hout, beton, keramiek, natuursteen, glas, boardmateriaal, kunststof, composiet, mdf bekleed met een harde kunststof, enz.).

Oorspronkelijk was de vensterbank inderdaad een bank in het venster (foto rechtsboven) of, toen de muren nog zeer dik waren, als afsluiting van de muur aan aan de onderzijde van het venster.


vensterbank en raamdorpel;
klik voor groter!:


De "vensterbank" aan de buitenzijde van het huis heet raamdorpel, soms raamonderdorpel, in het Vlaams ook vensterdorpel.
Raamdorpels zijn er in vele weerbestendige materialen en systemen. Naast de gebruikelijke natuursteen, keramiek, baksteen, kunststof en composietsteen (bijvoorbeeld Holonite, foto in het blok rechtsboven) is ook Vinckier interessant: de elementen worden op maat gemaakt en kant-en-klaar aangeleverd, inclusief eventuele einddorpels en verstekhoeken (foto in het blok rechtsonder).

Met dank aan o.m. Muiderslot, Grani Design, Belgische Baksteenfederatie, Bouwweb, Vinckier, Holonite en Milin vensterbanken.

Zie ook raamdorpel, voorbeelden lekdorpels e.d.
Verg. overzet-vensterbank.

Eng. (binnenshuis) window sill; een bank in/aan de vensteropening is window seat; (buitenshuis, dus een raamdorpel) window ledge