stroplaat, halmplank

Ook wel: strovezelplaat, halmplaat, Stramitplaat. Een stroplaat (halmplank) is een plaatmateriaal met een kern van geperst stro, aan weerszijden bedekt met een plaat. Door de wens naar ecologisch meer verantwoorde bouwmaterialen wordt de vraag naar stroplaten groter. Stroplaten kunnen toegepast worden als isolatiemateriaal, isolerende wand of plafond of vloer.
Stroplaten werden als dakplaat gebruikt. Ze isoleerden een beetje; bij een dikte van 6 cm was de R-waarde van de plaat zelf ca. 0,6 m2K/W (de warmtegeleidingscoëfficiënt van een stroplaat is ca. 0,1 W/mK).

De plaat, in 1963 omgedoopt naar Stramit, was in een dikte van 50 mm verkrijgbaar en werd terecht een organische onderconstructie genoemd. De firma Stramit bestaat nog (firma SRL) en bijvoorbeeld in Engeland en Frankrijk zijn deze stroplaten (weer) te koop (straw board); de afwerking is met platen strokarton (liner board). De stroplaat heeft tegenwoordig een duidelijk "groen" imago.
Een nadeel van de eenvoudige stroplaten van geperst stro, een paar latten en twee zijden bedekt met stevig papier, was dat bij een lekkage de stroplaat fors vochtig werd (dat geldt overigens voor meer isolatiematerialen), waardoor ook de stevigheid van dat type "plaat" verminderde. Tegenwoordig zijn er veel minder kieren e.d. in dak en muur, waardoor de kans dat de stroplaat door lekkage nat wordt ook veel kleiner is.
De voor hedendaagse begrippen zeer matige isolatie van de stroplaat doet de bewoner verlangen naar een betere isolatie. 

Wat te doen om een dak met stroplaten beter te isoleren?

Verwijderen van de stroplaten is natuurlijk een optie, maar dat is vaak niet mogelijk of het wordt veel te duur. 
Als u de stroplaten niet verwijdert, mag het geheel niet "opgesloten" worden, dus geen dampremmers toepassen.
Een bezoeker van de site die een tijdje geleden eenzelfde probleem had, is bij een oude loodgieter te rade gegaan en die adviseerde inderdaad geen dampremmende folies o.d. toe te passen, maar simpelweg wat hardere steenwolplaten/dekens en af te werken met gipsplaten.
Hij gebruikte steenwol van 60 cm breed, heeft de steenwol zo strak mogelijk op de juiste maat afgesneden en de steenwolplaten met rozet-achtige schroeven extra vastgezet aan de stroplaten. Daarna heeft hij het geheel inderdaad met gipsplaten bekleed.

Op die manier is eigenlijk "één dikkere stroplaat" gecreëerd en verandert er damp-technisch niet veel aan de opbouw. Dus al met al een behoorlijk damp-open oplossing. (De dikte van de steenwolplaat is afhankelijk van de beschikbare ruimte, maar een steenwolplaat van 12 cm dikte geeft toch al een Rc-waarde rond de 4,0 m2K/W, namelijk van het dakbeschot 0,1 steenwolplaat 3,2 stroplaat 0,6 en gipsplaat 0,1).  

Andere namen voor stroplaten

Vroeger werd een stroplaat vaakl een halmplank genoemd, soms ook halmplaat, naar de toenmalige fabrikant Halmplank. De fabricage van de brandwerende halmplank is gestart in maart 1946 te Someren en werd geleverd door het verkoopkantoor Th.J.L. van den Berg. De halmplank was een vervolgproduct op de A-board van dezelfde firma en een vervolgproduct van de strohulzenfabriek.

De Oosterhoutse dakplaten (Oosterhoutsche bouwplaten, Oosterhoutse platen, OB platen), ook wel Rietplate en Solomite genoemd, waren rietplaten ("speciale rietplaten in de bouwconstructie") en werden vanaf 1928 al als dakplaat toegepast. De Oosterhoutse bouwplaten werden zo genoemd, omdat de fabriek in het Noord-Brabantse Oosterhout was gevestigd (in de jaren 1950 aan de Tilburgseweg 1, directeur heer Dorst). Oosterhout had ook een strohulzenfabriek dus aanvoer van stro en waarschijnlijk riet waren geregeld. 
In het zogenoemde Brabants werk worden de stro- en de rietplaten door elkaar heen gebruikt (Legro).


locatie van de stroplaat (halmplank), 5 cm dik;
klik voor groter:


stroplaat, reclame voor de halmplank: 


geen stroplaat, maar een rietplaat (boek vademecum historische bouwmaterialen van piet bot):


rietplaten met de naam ob-platen van n.v. oosterhoutsche bouwplatenfabriek:




Met dank aan W.J.M. van Engelen, Philibert van den Bosch (Oosterhoutsche bouwplaten), het boek Vademecum historische bouwmaterialen van Piet Bot en Piet Kwaasteniet.

Verg. duurzaam bouwen.

Eng. strawboard, straw panel board