Het hakken van de geveltop van Kalkmarkt 7 (1730) in Amsterdam

Met dank aan Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam

Het opnieuw hakken van de geveltop


kalkmarkt 7 in de 19e eeuw:

Er was een foto uit het Gemeentearchief van de Kalkmarkt beschikbaar uit de negentiende eeuw, waarop vaag de contouren van de halsgevel te zien zijn en een schetsje uit circa 1900 dat bij de bouwaanvraag voor het "onthalzen" van de gevel was gevoegd. Tobias Snoep kreeg de opdracht de oude top opnieuw te hakken, maar moest eerst een ontwerptekening maken. Aan de hand van enkele gegevens, zoals de datering van het pand, de afmetingen en verhoudingen van de topgevel en de schets en foto van de oude top kon hij een reconstructie maken.


schetsje uit circa 1900 van de oude gevel en ontwerptekening tobias snoep:

Als voorbeeld van een vergelijkbare gevel uit dezelfde tijd werd de rijk gebeeldhouwde top van Damrak 8 genomen. Ook deze top heeft een driepasvormig fronton met borstbeeld en klauwstukken met siervazen en lambrequins. In maart 1999 kwamen 28 op maat gezaagde blokken Frans kalksteen binnen, totaal gewicht 14.500 kilo. In plaats van zandsteen, het gebruikelijke materiaal waarvan Amsterdamse geveltoppen zijn gemaakt, werd kalksteen toegepast omdat met zandsteen niet meer gewerkt mag worden. Het zal niet te zien zijn: zoals zoveel toppen wordt ook Kalkmarkt 7 geschilderd.


hakken in het kalksteen (eerste foto tobias snoep)

In het atelier van Snoep werd van mei tot en augustus (vier maanden lang) door twee man in het kalksteen gehakt, waarna een Amsterdamse topgevel in 28 stukken gereed was (14 aan elke kant, het borstbeeld, het enige authentieke onderdeel, was nummer 15). De 6,3 m brede en 6 m hoge top weegt zoveel dat twee extra heipalen onder de gevel zijn aangebracht.

Er waren twee volle vrachtwagens nodig om de top van het atelier van Snoep naar de Kalkmarkt te brengen. Begin november werden de onderdelen (klauwstukken, siervazen, fronton, borstbeeld en versiering rond hijsbalk) in vier dagen tijd met een hoogwerker op de gevel geplaatst, de laatste fase van de anderhalf jaar durende restauratie.

Het opbouwen van de nieuw gehakte gevel in november 1999