kinderbalk

Ook: kinderbint. Kinderbalken liggen onder de houten verdiepingvloer, meestal in de lengterichting van het huis. De kinderbalken liggen als constructieve elementen dwars op of gedeeltelijk in de grotere moerbalken (moederbalken). Kinderbalken lopen van moerbalk tot moerbalk (of muur).
Ook bij kinderbalken speelde status een rol: 
- gezaagde balken hadden de voorkeur boven gekantrechte balken (is netter om te zien)
- hoe meer kinderbalken, des te hoger de status (dus afstand tussen de kinderbalken zo klein mogelijk)
- meer breed dan hoog geeft meer status (de balk schijnt dan dikker te lijken)
- decoraties op de kinderbalken.

Tussen de kinderbalken werd soms dun plaatwerk aangebracht, het zogenoemde spreidsel, onder meer om de vloerdelen aan het zicht te onttrekken en tegen het doorvallen van stof e.d.
Als er geen constructie is met moerbalken en kinderbalken, dus uitsluitend (dikke) balken, dan spreken we gewoon van dragende balken.


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

samengestelde balklaag met vloerdelen, kinderbalk en moerbalk; de kinderbalken liggen hier in de moerbalk; klik voor groter (foto j.p. staal, april 1972, cultureel erfgoed):


moerbalken en kinderbalken (kasteel montfoort):moerbalken met de kinderbalken die op deze verdieping tijdelijk nog los op de moerbalken liggen, maar waarschijnlijk in de moerbalken gezet worden, zodat de bovenzijden van moer- en kinderbalken in één vlak liggen  (west-indisch huis, amsterdamse binnenstad):


bij de tekening van de groninger kerken is nummer 1 de kinderbalk:

1 kinderbalk
2 moerbalk
3 sleutelstuk
4 korbeel
5 draagsteen
6 muur

moerbalk met kinderbalken:


Verg. onderslagbalk.

Eng. joist (strut; bridging joist)
Fr. soliveau