home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


draagsteen

 

draagsteen

Draagsteen heeft meer betekenissen:


1. Ook: kraagsteen. Een draagsteen is een stuk natuursteen dat is ingemetseld in de muur en dat een dragende functie heeft. Draagstenen worden ook toegepast onder het uiteinde van een balk om de krachten beter naar de muur over te dragen. Soms wordt een draagsteen onder een kolom of muur toegepast, als fundament.  

 


Afbeelding Digitale Stad IJsselstein en Building Tectonics


Verg. andere bouwelementen die (enigszins) uit de muur steken en meer of minder een dragende functie hebben: atlant, blokkeel, console, cul-de-lampe, gootklos, kariatide, klos, korbeel, kraagsteen, neut, rondboogfries, sleutelstuk.

Eng. padstone, cushion


2. Een draagsteen is een steunende steen van een hunebed of dolmen: de megaliet die een deksteen draagt. 
Let op: één zo'n draagsteen (losstaand!) wordt ook menhir genoemd; een verzameling van die "menhirs" met één of meer dekstenen wordt een dolmen genoemd of een hunebed. 
De draagstenen komen vaak voor zonder deksteen (de menhirs). 
Menhirs liggen vaak achter elkaar op een rechte lijn of een aantal evenwijdige rechte lijnen (alignementen) die kilometers lang kunnen zijn.3. Letterlijk gebruikt: een draagsteen is een steen die gedragen wordt, zoals de megaliet van Obelix. 
Deze megaliet wordt ook menhir genoemd, wellicht uit het Bretonse men of maen (steen) en hir (lang); vandaar dat voor menhirs ook wel geproken werd over lange stenen.
Zie eventueel dolmen en stèle.