home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


onderslagbalk

 

onderslagbalk

Ook: onderslag; soms: doorslag. Een onderslagbalk is een balk die wordt toegepast als ondersteuning van de balken die de vloer dragen. 

Toepassing van een onderslagbalk:
- om (meer) moerbalken te vermijden (moerbalken dragen de kinderbalken die op hun beurt weer de vloer dragen)
- als extra ondersteuning van de moerbalken
- als de onderslagbalk wordt toegepast om alleen de vloerbalken te ondersteunen, zoals op de foto, is het doel de overspanning van de vloerbalken te verkorten, wat doorzakken van de vloerbalken voorkomt; in dit geval is de onderslagbalk eigenlijk één forse moerbalk, meestal in de lengterichting van het pand lopend (omdat gewone balken meestal lopen van bouwmuur tot bouwmuur)
- als ondersteuning en bescherming van de vloerbalken op gemetselde pilaren, penanten of poeren onder een gebouw (ook op deze onderslagbalk komen dus de vloerbalken te liggen)
- als ondersteuning van een muur die in de dwarsrichting op de "gewone" vloerbalken staat, dus om de op de vloer steunende muur te dragen.

Vooral bij dennen liggers of holle vloeren is een onderslagbalk nodig.
Tegenwoordig komen onderslagbalken vaak voor in de vorm van een stalen I-profiel of H-profiel.


onderslagbalk vloer onder vloerbalken begane grond bij een woning die gefundeerd is op staal; een lange onderslagbalk kan bij zo'n fundering mede ondersteund worden door bakstenen of betonnen poeren  (foto joostdevree):


onderslagbalk;
klik voor groter (copyright johan mares, belgiumview):


Eng. primary beam; bij twee lagen ook: bearer