kangoeroewoning

Ook: tandemwoning, meergeneratiewoning, generatiewoning, duowoning, meergezinswoning; soms: mantelzorgwoning, WMO-woning (WMO is Wet Maatschappelijke Ondersteuning*). "De kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen die met elkaar verbonden zijn via bijvoorbeeld een gezamenlijke entree of een tussendeur. Er is een hoofdwoning en een buidelwoning, waarbij de mantelzorger en de zorgvrager bij familie verblijven." Vaak is het een speciaal soort 2-onder-1-kapper.

De kangoeroewoning is vooral actueel geworden na het in werking komen van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (Wmo): de overheid treedt terug waardoor het noodzakelijk wordt voor familie te zorgen. 

"Een kangoeroewoning is een woonvorm waarbij mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen en deel kunnen uitmaken van het huishouden van een mantelzorger. De woning bestaat uit twee zelfstandige woningen (de buidel- en hoofdwoning) met elk eigen badkamer, woonkamer, keuken, slaapkamer enzovoorts. De twee woningen zijn naast elkaar geplaatst en door middel van een tussendeur is het mogelijk van de ene naar de andere woning te gaan. De buidelwoning is gelijkvloers, de hoofdwoning bestaat uit meerdere lagen. Het uitgangspunt van een kangoeroewoning is dat u kunt zorgen voor bijvoorbeeld uw gehandicapte kind of samen wilt wonen met uw ouders maar toch met uw eigen gezin in de hoofdwoning een eigen leven kunt leiden."

Soms is de een zelfstandige wooneenheid boven de andere gelegen, maar de voorkeur heeft uiteraard een gebouw met twee wooneenheden op hetzelfde niveau. Niet alleen omdat velen liever niet de woonkamer op de eerste verdieping willen hebben, maar ook omdat men bij wat minder mobiliteit wel naar elkaars woning kan gaan (op dezelfde verdieping). 

Voordelen van kangoeroewoningen:
- uitstekende mogelijkheid tot het verlenen van mantelzorg (ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen)
- vermindert het woningtekort voor degegen die op deze manier zelfstandig "inwonen" (ouderen, gehandicapte kinderen e.d.)
- sociale controle (minder eenzaamheid)
- waarschijnlijk goedkoper dan wanneer men opgenomen moet worden in een verzorgingshuis o.d.

Nadelen kangoeroewoningen:
- minder privacy
- problemen met de continuïteit bij overlijden, verhuizen of onenigheid tussen de bewoners van de kangoeroewoningen (financieel; of bij huur de verplichting de woning op korte termijn vrij te geven bij beëindiging van de zorgrelatie)
- mogelijke verhoging van de druk op mantelzorgers
- het ombouwen van bestaande woningen tot kangoeroewoningen is complex en duur
- nog onduidelijke vraag, maar dat zal in de nabije toekomst waarschijnlijk wel duidelijker worden (nadeel voor gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars e.d.).


een wat luxe voorbeeld van een kangoeroewoning in eindhoven (kenniscentrum wonen-zorg):


Documentatie

- Kangoeroewoningen: Woningen met kansen en beperkingen (van Kenniscentrum wonen-zorg)

- Een huis delen: Hoe hou je het leuk? (van Marc Pauly, Rijksuniversiteit Groningen)


Met dank aan Kenniscentrum wonen-zorg, M&M Makelaardij, BuroVanPlan, Bongers & Lemmers Makelaardij.

Zie eventueel eindkamer, aanpasbaar bouwen, mantelzorgwoning, domotica, unitbouw.

Verg. duplexwoning, maisonnette, rug-aan-rug-woning.

*) Officieel is het Wmo 2015, dus met alleen een beginhoofdletter en jaaraanduiding.