hardsteen

Vaak: Belgische hardsteen. Hardsteen is een harde blauwgrijze natuursteen (harde kalksteen) die wordt toegepast voor o.m. vloeren, dorpels, neuten, buitentreden, stoepen, gevelbekleding e.d.  Het gesteente bevat regelmatig fraaie fossielen, die meestal worden gewaardeerd. Schelpachtige fossielen zijn vaak zichtbaar door de witte sikkels in de steengrijze omgeving.
De hardsteen wordt vooral in dagbouw gewonnen in België (locaties zijn Soignies in Henegouwen, tussen Namen en Dinant, de omgeving van Luik) en Ierland (Kilkenny).

"De versteende resten van onder meer zeelelies, schelpen, koralen en slakken zijn door de omzetting van de kalk in witte kristallen van calciet goed in hardsteen te herkennen. Door het voorkomen van fijn verdeelde koolstof in het gesteente staat Belgische hardsteen ook wel bekend als 'kolenkalk'." (Uit de pdf van TNO.)

Blauwe hardsteen wordt ook blauwsteen, blauwe steen of arduin genoemd (pierre bleue). Andere benamingen voor voor verschillende soorten donkere Belgische kalksteen zijn o.m. marbre noir, noir de Mazy, noir de Golzinne, calcaires mosan.


een aantal soorten hardsteen;
klik voor groterDocumentatie
- Blauwe steen van Carrières du Haunault (Soignies)

- Alles over Waalse gesteenten en marmers, over de steengroeven en hun producten

- Met het oog op hardsteen: hardsteen is één van de meest wijd verbreide natuurstenen bouwmaterialen van Nederland; geologie en de eigenschappen van hardsteen (van TNO Geologische Dienst Nederland)


Zie ook Naamse hardsteen en bijvoorbeeld Beltrami; petit-grani.