home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


dorpel, drempel, bovendorpel

 

dorpel

1. Dorpel is een ander woord voor drempel. Binnenshuis zijn drempels meestal vervaardigd van hout, metaal dat met een rubberachtig materiaal is overtrokken, natuursteen (badkamer e.d.) of composiet; "buitenshuis" (bij de voordeur e.d.) meestal van beton, natuursteen of composiet.

Voor nieuwbouwwoningen mag de drempelhoogte max. 20 mm zijn voor alle toegangen tot de woning. Deze eis geldt ook voor de route van de openbare weg naar de woning. De drempelverlaging maakt het makkelijker voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of met een rollator om de woning binnen te gaan. (Deze eisen gelden vanaf 1-1-2022 en ook voor publiekelijk toegankelijke gebouwen.)
Als er bij de voordeur geen drempel kan zijn, bijvoorbeeld vanwege een rolstoel, of als die 20 mm teveel water naar binnen zal brengen, pas dan voor de voordeur een kleine goot toe, overdekt met een geperforeerde plaat o.d.


dorpel bij een buitendeur (engel natuursteen):


alternatief voor een drempel bij de buitendeur:


composiet dorpel buitendeur en schema ervan; 
klik voor groter (ekosiet):


speciale drempel vari-stepp (rolstoeldorpel; storax):


Zie ook raamdorpel, stofdorpel, valdorpel, weldorpel

Eng. threshold, sill, cill, doorstep


2. De dorpel is het onderste horizontale deel van een deur- of raamkozijn, ook wel onderdorpel genaamd. Het bovenste horizontale deel wordt vaak bovendorpel genoemd (als niet direct sprake is van een latei). En de middelste regel, bijvoorbeeld bij een raam met 4 ruiten, heet soms middendorpel.


Zie ook bijvoorbeeld wisseldorpel.

Eng. threshold, sill, cill