cannelurevulling

Cannelurevulling is een methode om (geperforeerde) geprofileerde staaldaken akoestisch te isoleren (de cannelure is de uitholling van het staaldak, vergelijk de cannelure bij een klassieke kolom). 
Cannelurevullingen zijn in profiel gesneden langwerpige blokken steenwol of glaswol met als kenmerken:
- zorgen voor een verbetering van de akoestiek (de absorptie van het geluid wordt bevorderd)
- gaan warmteverlies tegen
- de isolatiematerialen van de vullingen (glaswol of steenwol) werken brandvertragend
- werken gunstig tegen stof en tocht.

Voor verschillende profileringen van het staaldak zijn verschillende vullingen verkrijgbaar. 
Afhankelijk van de opbouw van het staaldak kan de cannelurevulling kan aan de bovenzijde of aan de onderzijde plaatsvinden, in ieder geval zó dat de cannelurevulling er niet uit kan vallen. Als de isolatielaag zich aan de onderzijde van de stalen dakplaten bevindt, kunnen zowel de cannelures aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de stalen dakplaat plaatsvinden. 
De vullingen kunnen ingepakt worden in een zwarte akoestische PE- of HDPE-folie ("brandveilig gemodificeerde HDPE"). Als de cannelures aan de bovenzijde worden gelegd, lijkt de gesealde variant zeer wenselijk.

voorbeeld van gesealde cannelurevulling, waarover een dakmembraan:


testopstelling absorptieverbetering, met cannelurevulling aan de "ondercannelures"; klik voor groter:


Gegevens van een leverancier (Celdex):
"Cannelurevullingen zijn op maat gesneden brandwerende (Klasse A1 volgens DIN 4102) geprofileerde afdichtingsmaterialen van steenwol (ca. 35 kg/m3). Steenwol cannelurevullingen bieden bescherming tegen brand, tocht, stof, warmteverlies en geluid bij geprofileerde stalen dak- en wandbeplating of bij andere toepassingen waar maatwerk en brandwerendheid vereist zijn. De steenwol cannelurevullingen zijn met of zonder zwarte akoestische folie leverbaar."

Documentatie
- Testrapport Peutz in opdracht van Rockwool en Dewin.

Met dank aan Celdex, Dewin, Nedtrade (Nedisol), Suprema, Abema.