home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


cantileverbrug

 

cantileverbrug

Ook, soms: kraagliggerbrug, gerberliggerbrug. Een cantileverbrug is een brug waarbij de vloer slechts aan één kant is ingeklemd en andere kant in beginsel vrij in de lucht hangt (brug met vrijdragende delen; het principe van éénzijdige ophanging, aan één kant is de balk niet ondersteund). 
Waar de vloer is ingeklemd, dient de brug stevig verankerd te zijn, omdat er veel trekkrachten optreden, mede door het gewicht van het "vrije eind". De samenkomst van de vloeren dient scharnierend te zijn om bewegen mogelijk te maken; vaak is het punt waar de "vrije delen" samen komen een apart stukje wegdek met stalen spanten of van beton. 
De vloer wordt gedragen door een frame van stalen spanten of bestaat uit gewapend beton. 

De beroemdste cantileverbrug is de Forth Bridge die de Firth of Forth in Schotland overspant, ontworpen door John Fowler en William Barlow en gebouwd in 1890. Door de grote hoeveelheid staal in de vorm van balken en staven was er steeds een team schilders actief. Sinds er vanaf 2011 een 3-laags verfsysteem is aangebracht, dat 20 jaar mee moet gaan, verwacht men dat de brug pas na het jaar 2030 opnieuw geverfd hoeft te worden. (De tijd zal het leren.)


de markante forth bridge (tour scotland;
een youtube-filmpje op tour scotland):


voornaamste lastenverdeling bij een cantileverbrug; het gedeelte waar "vrij" staat, is het in principe vrijhangende deel; aan de andere zijde is de vloer ingeklemd in de pijler; uiterst links en rechts kan dezelfde situatie zijn, maar kan ook de verankering in de oever zijn:


Opmerking: 
- Een cantileverbrug kennen we ook in de wereld van de tandarts: "Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies. Deze brug wordt ook wel een cantilever brug genoemd." Omdat er door het vrije einde grote krachten plaatsvinden op de resterende tanden of kiezen, gaat deze vorm van cantileverbrug minder lang mee dan een brug met twee vaste pijlers.

Zie ook inklemming en uitkragen.

Eng. cantilever bridge; cantilever beam is vrijdragende balk, soms: consolebalk