bouwfysica

Bouwfysica is de toegepaste wetenschap die zich bezighoudt met het binnenklimaat van gebouwen met als doel goede bouwkundige oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van het vermijden van vochtdoorslag en andere vochtschade, van een slecht thermisch en akoestisch comfort, van klachten met betrekking tot het binnenmilieu. 

Afgeleide onderwerpen zijn bv. energiezuinigheid, duurzaamheid, lichttoetreding en zonwering, ventilatie, gezondheid en comfort in het algemeen.
"Van een speeltje van en voor natuurkundigen is", aldus professor Hugo Hens, "bouwfysica door de energiecrisis van de jaren '70, het duurzaamheidsconcept van de jaren '90, steeds betere fysische modellen, steeds betere computers en sterk verfijnde experimentele methoden, geworden tot een aparte discipline die grote impact heeft op de bruikbaarheid en het comfort in gebouwen."

Een constructeur moet ook verstand hebben van bouwfysica om bijvoorbeeld koudebruggen e.d. te vermijden. Een goede detaillering van constructies is van essentieel belang voor een bouwfysisch juiste constructie. De nadruk van de bouwfysicus ligt op vocht, geluid, warmte en tegenwoordig vooral ook lucht.


de aspecten die met bouwfysica te maken
(dwa):

de plaats van bouwfysica in het bouwtraject;
klik voor groter (dwa):


een
klik op de afbeelding geeft een excel-sheet  met variabele invoerparameters (auteur h. nugter van het novacollege):


Wanneer bouwfysische problemen zijn opgetreden wordt de beoefenaar van de bouwfysica, de "bouwfysicus", ook wel bouwpatholoog genoemd; een bouwpatholoog moet duidelijke oorzaken en herstelmogelijkheden kunnen geven.

Documentatie
-
Rockwool kennis en advies (akoestiek, brandveiligheid, vocht, warmte)

Nog steeds worden er veel bouwfysische problemen veroorzaakt, door onnadenkendheid, slechte detaillering o.d.
Naast koudebruggen e.d. zijn andere voorbeelden:
- bij een nieuw studentencomplex brokkelen de plafonds van de douches af omdat de erboven gelegen douchevloer voor lekkage zorgt; de douchevloer ligt niet in een bak maar gewoon "in het beton" blijkbaar waardoor het vocht naar de eronder liggende verdieping sijpelt
- bij een nieuw appartementencomplex  is de geluidsisolatie aan de zijde van het trappenhuis slecht omdat er blijkbaar met gipskartonnen binnenwanden is gewerkt
- bij een nieuw appartementencomplex komen de kookluchtjes van buren door de mechanische ventilatie het appartement in.

Met dank aan o.m. de Katholieke Universiteit Leuven, het Novacollege en DWA installatie- en energieadvies.

Zie ook bouwakoestiek, Klimapedia (Bouwfysica-site van Kennisbank ISSO).

Eng. building physics, constructional physics; bouwfysicus is building physics consultant