home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.
(Oud-)student(e) Archit., Bwk, Civ. Techn.?
Iets schrijven voor de site, als auteur?
Mail even naar Joostdevree


trachiet

 

trachiet

Trachiet is een stollingsgesteente dat bestaat uit een grijsachtige korrelige massa met ingesloten, eerder gevormde glasachtige sanidienkristallen. 
Bij deze natuursteen spoelen de kristallen aan de oppervlakte uit waardoor er langwerpige openingen ontstaan.
Trachiet werd vanaf de twaalfde eeuw toegepast voor bijvoorbeeld kolommen en consoles. Trachiet werd gewonnen op de Drachenfels in het Siebengebirge in Duitsland, tegenwoordig een natuurreservaat. Vandaar de naam Drakenvelder steen of Drachenfelstrachiet.

Wat betreft het verweren van trachiet (Cultureel Erfgoed):
- "Trachiet stoot na enkele eeuwen de huid af, waardoor weer een ‘gezond’ oppervlak tevoorschijn komt.
- De steen wordt doorgaans grauwer van kleur.
- Bij Drachenfels en Reimerath trachiet weren de, voor deze trachieten kenmerkende, sanidienkristallen als eerste uit, waardoor het oppervlak langwerpige putten vertoont.
- Trachiet blijkt soms gevoelig te zijn voor randspanningen. Grote schilfers die rond de voegen van de steen afspringen, zijn daarvan het symptoom.
- Trachiet kan door bepaalde bewerkingen (boucharderen) gekneusd worden, waardoor de steen al na enige jaren tot op ongeveer een centimeter onder de huid zijn samenhang verliest.
- Het afstoten van de huid kan in korte tijd plaatsvinden, waarbij de steen zouten afstoot en er vochtig uitziet. Vermoedelijk is de steen in dit geval in hoge mate belast met zout."

Voor restauraties wordt trachiet uit Reimerath gebruikt. De Reimerath-trachiet: geologie en gebruik van een vergeten trachiet, door Timo G. Nijland, in geologiach tijdschrift Gea.



trachiet, geslepen; 
klik voor groter


Met dank aan "Inleiding in de Bouwhistorie" van Ronald Stenvert en Gabri van Tussenbroek (Uitgever Matrijs).

Eng. trachyte