home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


kwakel

 

kwakel

1. Ook: hoogholtje (Groningen). Een kwakel is een kleine hoge vaste voetgangersbrug, vaak over een vaart zodat er een vaartuig met hooi, groente o.d. onderdoor kon.

"Een kwakel of quakelbrugge is volgens het Middelnederlands handwoordenboek een smal en hoog trapbruggetje. Een simpel bruggetje voor voetgangers, dat de mensen in staat stelde om van hun huis of boerderij op de doorgaande weg te komen. Vaak niet meer dan een brede plank, die wanneer er een schip moest passeren gemakkelijk te verwijderen was. Dergelijke bruggen kwamen in het verleden veel voor, omdat in die tijd het vervoer over water belangrijker was dan het vervoer over de weg." 
Later zijn van deze "beweegbare" bruggetjes vaste varianten gemaakt, vrij smal, meestal aan beide zijden een leuning en zo hoog reikend dat door de vaarten nog de schepen met goederen ongehinderd konden varen. 


klik op de meeste afbeeldingen voor groter


hedendaagse varianten van een kwakel:

speelbrug in boszoom, pijnacker (ipv delft):


voetgangersbrug, kwakel (hoogholtje in het gronings), mensingeweersterloopdiep, maarhuizen, groningen; 
de keuze voor fundering op stalen buispalen vlak vóór de oever maakte snelle plaatsing mogelijk omdat geen landhoofden nodig zijn (ipv delft):


Een smalle voetgangersbrug werd in de volksmond ook wel kippenbrug genoemd.

Met dank aan Leendert Koppenol (ansichtkaart), Reinder Wieling en Ad van Rooijen van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging.


2. "Een kwakel is een ouderwets ophaalbruggetje met slechts één ophaalboom waaraan een juk met in het midden een oog is opgehangen met aan de uiteinden twee kettingen, die het loopvlak van de brug omhoog tillen. Door de hefboomwerking is zo'n bruggetje snel en met weinig kracht te openen."