home  doneren?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


heiblok

 

heiblok

Ook: valblok, valgewicht. Het heiblok is het zware blok van de heimachine dat men op heipalen brengt om deze in de grond te brengen. Het heiblok kan op verschillende manieren op de paal "vallen", bijvoorbeeld via de natuurlijke val (vroeger), hydraulisch of pneumatisch.

Een globale vuistregel bij de keuze van een heiblok: de massa van het valgewicht tot de paalmassa is circa 0,5 0,75 bij dieselblokken en circa 0,75 1 bij hydraulische blokken. Een "te licht" blok geeft een te korte drukgolf ten opzichte van de paallengte met daardoor een verhoogd risico op trekschade, een "te zwaar" blok kan de paalkop kapotheien.

Om de paalkop te beschermen worden de forse slagen (klappen) van het heiblok meestal verdeeld door de heimuts.


ouderwets
valblok tussen de houten palen van de heistelling waarmee de natuurlijke val van het heiblok voor het heien zorgde;
"bij een valblok werd het heiblok tussen twee palen opgehesen door een hendel over te halen waardoor de kabel op de lier werd gewonden; nadat het blok tot 2 3 m boven de heipaal is opgetrokken, wordt door het omzetten van een hendel, de trommel waarop de heireep is gewonden, vrijgemaakt van de as en valt het heiblok op de heipaal" (de werking van de stoommachine):


stoomheiblok; heiblok om een forse betonnen heipaal de grond in te heien (de werking van de stoommachine):


hydraulisch heiblok (heibedrijf m. kool):


heiblok voor damwanden:


pneumatisch heiblok ("raket"), bijvoorbeeld voor het horizontaal heien van een stalen mantelbuis onder wegen;
"de raket bestaat uit een stalen cilinder in de vorm van een torpedo waarin een pneumatisch beweegbare zuiger past; de zuiger slaat met kracht tegen een aambeeld voorin de cilinder; door de stootkracht van de zuiger tegen de cilinder, schiet de raket een stukje naar voren; tijdens de achterwaartse beweging van de zuiger blijft de raket op zijn plaats door de wrijving tussen de grond en de cilinder";
klik voor groter


Met dank aan o.m. Heibedrijf Kool en Stoommachine.

Verg. heimuts.

Eng. heiblok is pile hammer, piling hammer; pneumatisch heiblok is compressed-air pile hammer; valblok is drop hammer, beetle head, monkey; massa valblok is weight of drop hammer