zelfherstellend materiaal

Ook: self healing material (SHM), autonomic healing concept, scheurhelend materiaal. Zelfherstellend materiaal is materiaal dat de "ingebouwde" mogelijkheid heeft bij een (geringe) beschadiging zichzelf te herstellen. Het gaat hier om het automatisch herstellen van bijvoorbeeld kunststof, composieten, beton, metaal of coatings wanneer er een kleine beschadiging is in het materiaal is opgetreden. 

De eerste afbeelding onder toont de methode van zelfherstellende materialen in een composietmateriaal. De herstellende stof die in bolletjes van ca. 100 micron in het materiaal is ingebed is bijvoorbeeld dicyclopentadiene (DCPD) in een dichtheid tussen de 15 en 30 per cm3. Bij scheurtjes in het materiaal scheuren ook de bolletjes waardoor de "lijm" vrijkomt, deze vult het scheurtje en door de katalysator vindt uitharding plaats. 

De TU Delft heeft zelfherstellend beton gemaakt met behulp van bacteriën. Dit beton bevat bacteriën die actief worden zodra zij in aanraking komen met water en zuurstof, dus wanneer er een scheur in het beton ontstaat en er water naar binnensijpelt. De bacteriën produceren met behulp van water en zuurstof kalk en doen dat zolang er water en zuurstof aanwezig is. Wanneer de scheur voldoende kalk bevat om geen water en zuurstof toe te laten, is het beton "hersteld", d.w.z. er kan geen water en zuurstof meer in het beton treden en het wapeningsstaal aantasten. Dit proces werkt (nog) niet bij grotere scheuren. (Dit type beton, met bacteriën, wordt ook wel eens biologisch beton genoemd, maar dat is ook de benaming voor het type beton waar mossen e.d. beter op hechten.)

Het bedrijf Basilisk heeft, voortbouwend op de ervaringen van de TU Delft, een zelfhelend materiaal gemaakt op basis van bacteriën, met het benodigde voedsel, dat opgenomen is in een thermoplastische polymeer (PLA, polyactic acid, polymelkzuur). Op die manier zijn verschillende toepassingen mogelijk om scheuren in beton te herstellen (nat, droog, reparatie, verschillende scheurdiktes). Het zelfherstellend materiaal kan curatief worden aangebracht (nadat scheuren zijn ontstaan), maar uiteraard ook preventief werken (bijvoorbeeld vermengd in de betonmortel of, als dat niet kan, in de toplaag). 

Voor de bouw kunnen zelfherstellende materialen interessant zijn, zeker op plaatsen waar moeilijk onderhoud en herstel kan plaatsvinden. Een mogelijk nadeel is dat het zelfherstellende karakter pas na een aantal jaren interessant wordt en de meerkosten van zelfherstellende materialen bij nieuwbouw wellicht in de overweging worden meegenomen (de meerkosten van herstelwerk negerend).


optreden van  scheurvorming en het resultaat van zelfherstellend beton (coen hagedoorn bouwgroep):

(a) vlak na optreden scheur:


(b) bacteriën zetten met behulp van water en zuurstof kalk af in de dunnere scheuren (< 180 mu):


de methode van een zelfherstellend composiet waar microcapsules met een herstellende stof aan is toegevoegd, die bij een beschadiging vrijkomt (afbeelding university of illinois):


zelfherstellend materiaal, gebroken korrel brengt herstellend materiaal in de materie (afbeelding university of illinois):


zelfherstellend materiaal, asfaltbitumen, ing. wim vandenbergh (artesis plantijn hogeschool antwerpen):


Voor de methode, publicaties e.d. van zelfherstellende kunststoffen zie vooral de site Autonamous Materials Systems van de University of Illinois. Prof. Scott White van deze universiteit heeft met zijn team self healing materials duidelijk in de publiciteit gebracht.

Documentatie
- Zelfherstellend betonmortel (van Basilisk)

- Zelfherstellend reparatiesysteem vloeibaar (van Basilisk)


Met dank aan o.m. Basilisk self healing concrete, Artesis Plantijn en AsfaltBlij.

Verg. carbonatatie; schelpkalkmortel heeft ook een zelfherstellend vermogen.

Eng. self healing material (SHM), autonomic healing concept