windveer

Ook: dekplank. Een windveer is een afwerkrand (vaak een "plank") aan weerskanten van een rieten- of pannendak ter afdekking van de rand van het riet of de pannen. De windveer is nodig om de dakbedekking onder de riet of de pannen tegen regen, sneeuw en wind te beschermen (wind van opzij kan de dakpannen optillen). 
De windveer wordt traditioneel tegen de buitenste rij pannen geplaatst om afwaaien van de pannen te voorkomen. Zij is soms voorzien van decoratief houtsnijwerk. Wanneer de zijkant goed is gemonteerd, valt de windveer recht op de bovenkant van de dakpanplaat.
De dekplank of windveer past men tegenwoordig niet meer zo heel vaak toe. Men kan hiervoor nu de gevelpan (kantpan) gebruiken. Deze pan kan rechtstreeks over het metselwerk. Soms wordt de gevelpan over de windveer aangebracht.
De windveer wordt bij oude huizen vaak aan de bovenzijde voorzien van een waterbord, om inregenen tussen dakpannen en windveer te vermijden.


windveer en gevelmakelaar, boerderij zoetermeer, foto jeroen beens:


geornamenteerde windveer;
klik voor groter (ambachtelijk timmeratelier john van schijndel):


twee fraaie afbeeldingen van de windveer (het afwerkprofiel) van aluminium uit het aludura design concept van roval aluminium (brede school de waterhoef, oisterwijk):


een andere hedendaagse variant van de windveer:


Zie ook waterbord, daktrim, topgeveldecoratie, kapconstructies allerlei (figuur A.8) en voorbeelden van dakpan.
Verg. windverband, aandak, knelplank.

Eng. bargeboard, vergeboard (soms: gableboard)