suite

In de combinatie suite-deur of en-suite-deuren of en-suite-stel zijn het de deuren tussen twee aaneengesloten kamers, meestal schuifdeuren.
Een "suite" is een ruimte die uit twee kamers bestaat die gescheiden worden door twee deuren die van en naar elkaar geschoven worden ("suite" is "vervolg" of "rij" in het Frans). De gehele ruimte wordt ook wel kamer en-suite genoemd. Ook komen er suites voor met meer dan twee ruimten en met slechts één tussendeur. 

De benaming "stel" wordt gebruikt omdat er meestal twee deuren zijn die naar het midden schuiven. Vaak zijn het deuren met glas-in-lood. Meestal zijn er naast de en-suite-deuren nog inpandige kasten (vroeger vaak gesloten, tegenwoordig vaak open). De doorloop tussen de kasten hebben soms een enigszins taps toelopende vorm wat een ruimere overgang geeft. Soms zijn er aan één zijde (kamer) kasten en heeft de andere kamer daar een muur of dichte panelen. Soms zijn de kamers en-suite niet in het verlengde, maar naast elkaar gelegen.
Als er weinig ruimte is, kan wellicht een zogenoemd Brussels scherm uitkomst bieden: vier identieke deurpanelen en een bovenlicht, waarbij de buitenste paneeldeuren vast staan en de middelste over een bovenrail schuiven.

Voordelen van kamers en-suite
- een gemakkelijke manier om één grote, lange ruimte in twee nuttige kamers te verdelen en toch geen afgesloten gevoel te hebben tussen de kamers (vooral in oudere steden zijn nog veel langgerekte huizen)
- vooral voor thuiswerkers is het handig als een deel kan worden gesloten (zie het nieuwe werken)
- de schuifdeuren kunnen voor een deel open staan (toch enigszins betrokken bij de gebeurtenissen in de andere kamer; draaideuren half open zijn dan zo vreselijk aanwezig)
- door de kasten links en rechts van de schuifdeuren en in beide kamers is er veel bergruimte, vaak zowel zichtbaar als achter deurtjes (bovenste deel van de kasten is vaak open; onderste deel heeft deurtjes), eventueel deuren kamerhoog of bovenzijde voorzien van kastjes
- bij gesloten deuren en een open haard wordt de ruimte snel warm en gezellig
- door de schuifdeuren mis je niet veel ruimte (bij draaideuren moet je rekening houden met het uitzwaaien)
- en-suite deuren worden vaak gezien als sfeervol 
- de en-suite-deuren passen goed bij oudere woonstijlen
- vroeger was de voorkamer de luxe kamer, voor visite e.d., en de achterkamer de dagelijkse leefruimte, maar die indeling is er vrijwel niet meer omdat we elke ruimte in huis vaak broodnodig hebben; soms werd in de ene kamer een muziekvoorstelling uitgevoerd terwijl het publiek in de andere kamer plaats kon nemen
- ook in huidige interieurs komen en-suite-deuren voor, niet alleen in de echte en-suite-stijl, maar ook als hoge stalen deuren, vaak matzwart, met grote glazen ruiten (dat zijn helaas niet vaak schuifdeuren).

Nadelen van kamers en-suite
- er moet wel voldoende ruimte zijn (voor wand, deuren en kasten) 
- de kamers kunnen wat donkerder zijn omdat dichte kasten en panelen licht tegenhouden
- soms schuiven de deuren niet meer zo goed.

Vaak zijn de en-suite-deuren ook weggehaald in oude huizen en worden die weer in ere hersteld (het terugbrengen in de originele staat); soms worden deze deuren opnieuw gemaakt, soms zijn ze tweedehands te koop. Eventueel worden ook de zijkasten opnieuw gemaakt wanneer die niet meer aanwezig zijn of teveel aangepast zijn. Ook het schuifmechanisme, de paneeldeurtjes, de planken en het glas-in-lood kunnen worden hersteld of opnieuw worden gemaakt en aangebracht. 


voorbeelden van kamerensuite.nl:


taps lopende kasten naast de en-suite-deuren en fraaie overgang tussen twee visgraatvloeren (kamerensuitespecialist.nl):


voorbeeld van thuiswerken als het nieuwe werken; hier en-suite in de vorm van een
brussels scherm (kamerensuitespecialist.nl):


een strakke stijl met
stalen deuren en veel glas; vaak zijn het taatsdeuren hoewel de onderste twee foto's stalen schuifdeuren tonen (gewoongers):


lange en brede ruimte met stalen suite-deuren (paul roescher):


Zie ook schuifdeuren.