spijkerplaat

1. Een spijkerplaat is een meestal ijzeren plaat die voorzien is van regelmatige perforaties waarmee in een regelmatig patroon gespijkerd kan worden om bijvoorbeeld spanten aan elkaar te verbinden. 
Hiermee kunnen bredere en dikkere houten onderdelen (latten, balken) in één vlak met elkaar verbonden worden: zet de spijkerplaat op de houten delen vast met een flink aantal spijkers of, tegenwoordig vaak, schroeven.
De stalen spijkerplaat is meestal sendzimir verzinkt of gegalvaniseerd. De houten spijkerplaat is meestal van triplex en kan uiteraard minder krachten opnemen dan de stalen uitvoering.
Er zijn ook ronde spijkerplaten, die bijvoorbeeld in de kopse kant van dikke houten palen worden gelagen om bij het heien te vermijden dat de paal scheurt door de slagen op de kop.


spijkerplaat, gegalvaniseerd;
klik voor groter (toolstation):


spijkerplaat, staal:


houten spijkerplaat of houten schetsplaat;
deze houten plaat is meestal 1 tot 3 cm dik, om spantbenen bijeen te houden; als er een nokgording is, is deze boven de houten schetsplaat waardoor de driehoek afgeplat wordt (voorstraat kampen):


Verg. kramplaat, schetsplaat, trekplaat.

Eng. gusset plate


2. Bij het randbeveiligingssysteem van bijvoorbeeld kalkzandsteen worden andersoortige spijkerplaten toegepast. Bevestiging vindt plaats middels hulsnagels (spanhulzen) op de bovenzijde van kalkzandsteenwand.


spijkerplaat, randbeveiliging kalkzandsteen (xella):


 3. Het ronde plaatje met schroefdraad bijvoorbeeld stekeinden bij betonbekistingen wordt ook spijkerplaat genoemd (afbeelding onder, hier een voorbeeld van doorkoppelen). Het materiaal van het spijkerplaatje kan hier staal of kunststof zijn.


methode aanbrangen spijkerplaat bij betonbekistingen;
klik voor groter! (erico):