overzet-vensterbank

Naast standaard vensterbanken zijn er voor binnenshuis ook overzet-vensterbanken. Wanneer het onwenselijk is de oude vensterbank weg te halen, kan een overzet-vensterbank worden toegepast die over de bestaande vensterbank wordt geplaatst. Hiervoor zijn er o.m. kunststof krasvaste vensterbanken; deze worden dmv. montagekit over de bestaande vensterbanken geplaatst waardoor de uitstraling weer als nieuw is.

Redenen voor een overzet-vensterbank kunnen zijn:
- de bestaande vensterbank is beschadigd of wordt als lelijk of uit de tijd beschouwd
- de vensterbank zit te diep in de muur; bij verwijderen worden de muren beschadigd
- in een huurhuis mag men niet altijd zonder meer de vensterbank verwijderen.

Een paar aandachtspunten bij (overzet) vensterbanken:
- kies een vensterbank die bij het (nieuwe) interieur past
- let op de "kopse kant" van de vensterbank; die kopse kant moet ommanteld zijn of netjes afgewerkt worden (verder: laat bijvoorbeeld het profiel van de overzet-vensterbank aan de onderzijde van de plank ook aan die zijde doorlopen als dat mogelijk is)
- bij een houten vensterbank: behandel deze zeer goed tegen vocht (botenlak o.d.); o.m. Ztyl heeft veel houten profielen
- bij een kunststof toplaag op een kern van een boardmateriaal of mdf o.d.: deze moet aan niet-ommantelde zijden behandeld worden tegen vocht (ook na behandeling zijn mdf en boardachtige materialen gevoelig voor vocht); aan de open zijde (waar de kern zichtbaar is) kan vocht naar binnen treden en laat de toplaag nog wel eens los van de kern
- bij een geheel kunststof (vol-kunststof) of composiet vensterbank zijn weinig problemen te verwachten (denk wel aan de afwerking van de kopse kant).


kunststof overzet-vensterbanken van milin:


zelf een mdf overzet-vensterbank maken (gamma):


zo toch maar niet (voorbeeld hoe het niet moet; klusvakman):


Afbeeldingen Gamma, Klusvakman en Milin panelen en profielen.

Eng. vensterbank is window seat