home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


profiel

 

profiel

1. Profilering, lijstwerk, sierlijstwerk: een profiel is een contour van een bouwonderdeel (van bijvoorbeeld natuursteen, gips, hout, mdf, metaal, kunststof, beton of soms baksteen) wanneer dat denkbeeldig doorgesneden wordt.

Een profiel is een versiering of hulpmiddel in de vorm van holle, bolle vormen, vlakke of grillige lijsten langs de kant van bijvoorbeeld houten, natuurstenen, bakstenen of stucwerk delen. 
Profielen zijn bijvoorbeeld apothesis (en apophysis), architraaf (deurlijst, koplat), band, beuling, sima (vloeilijst, hol-bol), cordon, druppellijst, duivenjager, eierlijst, groef, hollijst, keellijst, kooflijst, kraal, lambriseringslijst, ojief, hielojief, papegaaienbek, perklijst, plint, sponning, stoeltjesprofiel (in de vorm van de onderkastletter h), tandlijst, torus, trochilus, wrong.


een aantal profielen;
klik voor groter (bewoond bewaard):


voorbeeld van een profiel, deurlijst daronjé, 24x110 mm (ztyl houten sierlijsten):


De term profiel is via het Italiaans en het Frans afgeleid van het Latijnse filum (draad).

Zie voor heel veel lijstwerk de Timmerwinkel (kies daar Lijstwerk), Deventer Profielen, Zwart Houtbewerking of Ztyl houten sierlijsten.

Zie ook bij ornament.
Verg. profielstaal, H-profiel, U-profiel, Z-profiel, dilatatievoegprofiel, knelstrip, daktrim, architraaf


2. PVC-profiel. "PVC profielen zijn er in veel verschillende vormen. In de bouw worden de meeste PVC profielen toegepast bij het verbinden van elementen zoals dakpanelen maar ook bij renovatiewerkzaamheden. Enkele vormen van PVC profielen zijn: Z-profielen, Vouwhoekprofielen, Gelijkzijdige en ongelijkzijdige hoekprofielen, Kamerhoekprofielen, Kamerprofielen, Softline profielen, Platstrips, U-profielen, H-profielen e.d.. PVC profielen horen UV-bestendig te zijn en kunnen ook worden voorzien van bijvoorbeeld een Renolit folie."
Overigens, de hieronder getoonde profielen kunnen  uiteraard ook van aluminium o.d. zijn.


klik voor groter:


Voor meer gegevens over PVC-profielen zie o.m. CF Kunststof profielen


3. Metalen profielen zijn langwerpige platen die in profiel geperst zijn in een metaalzetterij. Metalen profielen zijn o.m. van aluminium en staal (zie verder bij profielstaal).
Voor aluminium profielen zie o.m. Wicor / SlotErOp, Schüco en MCB.


4. Een profiel is een stalen ligger. Zie bijvoorbeeld profielstaal, I-profiel, H-profiel, Z-profiel.


5. Een profiel is een zijaanzicht, een "beeld dat men verkrijgt door iemands schaduwbeeld na te trekken"; bron Etymologiebank.


6. Een profiel is een omtreklijn. Door een horizontale doorsnede te maken is een verticaal profiel te zien; door een verticale doorsnede te maken is een horizontaal profiel te zien.