onderhoud natuursteen

Het onderhoud van de natuursteen vloer is van groot belang om de vloer in een mooie staat te houden. De uitstraling en structuur van iedere natuursteensoort is anders, iedere tegel is immers uniek. Met de juiste onderhoudsmethoden en -producten waarborgt u de mooie uitstraling van uw vloer.

Het onderhoud van een natuurstenen vloer kan uit twee onderdelen bestaan: 
- het impregneren van de vloer 
- het reinigen van de vloer. 

Doel van impregneren
is:
- het beschermen van de natuursteen
- het vergemakkelijken van het gebruiksgemak en het onderhoud. 
Impregneren kan, afhankelijk van de soort impregnering, de vloer beschermen tegen het indringen van water, olie, wijn, vet, verf en vuil en stof.

Impregneermiddel voor extra bescherming
Een impregneermiddel zorgt ervoor dat eventuele vlekken en aanslag op de vloer voorkomen worden. Het middel kan zowel bij een bestaande als een nieuwe vloer toegepast worden. Houdt er echter wel rekening mee dat, wanneer u een impregneermiddel voor een nieuwe vloer gebruikt, u minstens vier weken wacht, alvorens het impregneermiddel te gebruiken. Een nieuwe natuurstenen vloer moet namelijk volledig uitgehard worden, zodat eventueel vocht niet in de tegel opgesloten kan worden. 

Bij een bestaande vloer zijn andere factoren van belang. De omstandigheden waarin de natuursteen vloer zich bevindt zijn bepalend voor de frequentie dat de vloer geïmpregneerd moet worden. Aspecten hierbij zijn o.m.: wordt er zand e.d. ingelopen, kunnen hondenpoten (nagels) de toplaag aantasten, wordt er (te) vaak gereinigd met minder zachte middelen, bedekken veel kleden de steen. De leverancier van impregneermiddelen raadt aan: bij normale omstandigheden is eenmaal per vijf jaar impregneermiddel toepassen voldoende en als de natuurstenen vloer in natte omstandigheden aangelegd is, zoals buitentegels, eenmaal per jaar.

Let op: omdat een vloer nooit gelijkmatig belopen wordt, zal een geïmpregneerde vloer steeds weer geïmpregneerd moeten worden om een regelmatig uiterlijk te verkrijgen.

Voordat sowieso tot impregneren wordt overgegaan, ga bij verschillende speciaalzaken of deskundigen in natuursteen na: 
- moet ik mijn vloer wel impregneren? (bijvoorbeeld geglazuurde dubbelgebakken tegels meestal niet)
- hoe verandert impregneren het uiterlijk van de vloer? (over het algemeen wordt de vloer donkerder en iets glanzender door het impregneren; laat voorbeelden aantonen hoe uw gewenste of gekozen natuursteen er na behandeling uitziet; een ruwe, ongezoete vloer zal waarschijnlijk meer veranderen dan een gepolijste vloer; laat op een losse tegel verschillende middelen aanbrengen om de keuze te vergemakkelijken)
- welk impregneermiddel is het meest geschikt? (op oliebasis, op waterbasis, met of zonder wat agressievere oplosmiddelen)
- is de soort voeg van belang?
- kan ik toch opgetreden vlekken zonder meer verwijderen met een remover of tast ik dan de impregnering aan?
- kan ik het impregneren zelf doen of kan ik het beter overlaten aan een vakman?
- ga na of de bestaande vloer al geïmpregneerd is en waarmee (om een conflict tussen impregneermiddelen te vermijden).

Algemene tips bij impregneren:
- eerste stap is de controle of de vloer nog voldoende beschermd is (sprenkel wat water op de vloer, als dat na 5-10 minuten in de vloer ingetrokken is dan is de bescherming verdwenen)
- er zijn verschillende impregneermiddelen in de handel (bijvoorbeeld voor bepaalde soorten natuursteen, voor zeer oude natuurstenen vloeren in monumenten (vaak met was behandeld), voor de mate waarin het impregneermiddel wordt opgezogen, voor een glanzend of een mat uiterlijk, voor het verdiepen of "oppeppen" van de kleur of juist voor het handhaven van het oorspronkelijke uiterlijk van de vloer)
- zet de vloerverwarming uit (om te snel drogen van het impregneermiddel te vermijden)
- zorg dat de vloer volledig en zeer droog is (om geen vocht in te sluiten)
- zorg dat de vloer volledig schoon is (vuil en stof verwijderen, eventuele vlekken zo goed mogelijk verwijderen)
- gebruik het juiste materiaal (kwast, roller, pluisloze doek)
- verdun het impregneermiddel bij hardere steensoorten (bijvoorbeeld Belgische hardsteen, omdat het impregneermiddel dan meer tijd krijgt in de steen te dringen)
- verwijder overtollig impregneermiddel.

Möller heeft bijvoorbeeld speciale sets Reinigen-Beschermen-Onderhoud onder de namen 
- "Natuursteen onderhoudsset HMK M541" (watergedragen is het HMK M521)
- "Kwartscomposiet onderhoudsset HMK M565".

Beschermingsmiddelen zijn o.m. verkrijgbaar via Möller Stone Care Benelux, Onderhoud shop en Prostone.

Reiniging en regelmatig onderhoud van natuursteen
Een andere belangrijke factor om de natuurstenen vloer zo mooi mogelijk te houden is het structureel reinigen van de vloer. Het gebruiken van een goede natuursteenreiniger is hierbij doorslaggevend. De kwaliteit van het middel en de zuurgraad is belangrijk, een té hoge zuurgraad is niet goed. In veel natuursteensoorten zit kalk, en zuur lost kalk op. Het is dus van belang dat u géén schoonmaakmiddelen gebruikt die een hoge zuurgraad hebben. 
Als u een vlek op uw vloer krijgt van bijvoorbeeld koffie, wijn of een andere drank, dan is het raadzaam om deze vlek zo snel mogelijk met een droge doek te verwijderen. Indien de vlek nog zichtbaar is, dan is het belangrijk dat u de juiste natuursteenreiniger gebruikt. De reiniging zal, aan de hand van de diepte dat de vlek doorgedrongen is, herhaald moeten worden totdat de vlek niet meer zichtbaar is. De leverancier van reinigingsmiddelen raadt aan bij de reiniging van natuursteen één bepaald schoonmaakmiddel te gebruiken. Andere middelen kunnen de vloer aanzienlijk aantasten; kies daarom altijd voor de juiste reinigingsproducten voor uw natuursteen.
Laat u voorlichten over de frequentie van het onderhoud, bijvoorbeeld wekelijks reinigen met Prostone Marseille zeep of Möller Edelzeep/Vloerzeep HMK P324. Möller heeft bijvoorbeeld ook een set Reinigen-Beschermen-Onderhouden Natuursteen onderhoudsset HMK M541 (watergedragen is het HMK M521) en een set Kwartscomposiet onderhoudsset HMK M565.

Reinigings- en onderhoudsmiddelen middelen zijn o.m. verkrijgbaar via Möller Stone Care Benelux, Onderhoud shop en Prostone

Documentatie
- Onderhoud van natuursteen vloeren (in monumenten; van Monumentenwacht Vlaanderen)