jaloezie

Een jaloezie is een zonwerend product dat bestaat uit dunne horizontale stroken of latjes, ook horizontale lamellen genaamd. 

Kenmerken jaloezie
- er zijn openingen tussen de lamellen (hoe breder de lamel, des te groter de openingen)
- de horizontale stroken kunnen meestal in verschillende standen worden gezet om meer of minder zonlicht door te laten (rechter op betekent minder zonlicht)
- de lamellen zijn op twee of meer punten met een koord of band aan elkaar bevestigd, waardoor het geheel naar beneden gelaten en weer opgehaald kan worden
- de lamellen van grotere jaloezieŽn worden meestal met banden aan elkaar bevestigd (dat geeft minder "schudden")
- bij het optrekken vallen de lamellen over elkaar heen zodat zij veel minder ruimte innemen 
- lamellen van kunststof en aluminium zijn in vele kleuren verkrijgbaar (er zijn ook houten jaloezieŽn)
- wordt bijna altijd binnenshuis toegepast (buitenshuis zijn het meestal rolluiken of jaloezie-rolluiken)
- wordt meestal niet elke dag neergelaten en omhoog getrokken (het is de bedoeling de jaloezie zo min mogelijk naar boven op te halen).

Voordelen jaloezie
- zonwering
- het licht is in verschillende standen door te laten (de lamellen zijn stappenloos kantelbaar, meestal door aan een kunststof of metalen roede te draaien)
- kan de zon afschermen terwijl toch veel licht doorgelaten wordt (geen directe zonnestralen, dus minder heet en meestal ook beter voor planten)
- op te trekken waardoor vrijwel het gehele vlak zonlicht doorlaat (meestal door aan een koord te trekken)
- schermt de buitenwereld af (privacy; door de diverse standen is de mate van privacy te regelen; omdat het binnenshuis door een jaloezie wat donkerder kan zijn, kan men vaak wel naar buiten kijken maar er is veel minder inkijk; verder kan het koord aan de voorzijde van de lamel lopen, in plaats van door een gat in het midden, waardoor er ook in het midden meer afsluiting is)
- vrijwel exact op maat te maken (op de dag of in de dag)
- lamellen zijn verkrijgbaar in diverse materialen (kunststof, aluminium, textiel, hout, leer), lengtes en breedtes
- elektrische bediening is mogelijk (schakelaar, afstandsbediening, app via smartphone of tablet, domotica; eventueel uitbreidbaar met zonnecellen of timer)
- bij dakramen e.d. kan de jaloezie voorzien worden van geleiderails
- met verticale jaloezieŽn zijn ook ronde en schuin oplopende ramen van een jaloezie te voorzien
- tussen dubbelglas (in de spouw van het dubbelglas) wordt de jaloezie beschermd tegen beschadigingen door kinderhandjes, opspringende honden e.d.

Nadelen jaloezie
- soms, alleen als de hoge jaloezie vaak omlaag en weer omhoog wordt gedaan, ťn er is geen sprake van elektrische bediening: het koord waarmee een hoge jaloezie wordt opgetrokken is, afhankelijk van de situatie, eigenlijk te lang om het geheel goed te kunnen bedienen, zeker als het om een paar kikkers geslagen moet worden en die kikkers zitten in de dag van het venster en de jaloezie gaat tot op de dag (zo'n lang koord moet wel goed en veilig vastgezet worden om te vermijden dat kleine kinderen of huisdieren erin verstrikt raken)
- schoonmaken kan soms wat lastig zijn (niet altijd goed bereikbaar; glad aluminium en glad kunststof is redelijk goed schoon te maken; houten lamellen zijn moeilijk schoon te maken en die van textiel zeer slecht; bij MobiWash, een mobiel jaloezie-wasbedrijf, kunt u via mail een offerte aanvragen om uw jaloezieŽn te reinigen)
- het hittewerende karakter zou nog beter zijn wanneer de jaloezie aan de buitenzijde van de woning is bevestigd (er bestaan buitenjaloezieŽn maar die moeten weervast en windvast zijn; denk in dit geval aan jaloezie-rolluiken, zie verderop)
- houten lamellen kunnen verkleuren en zijn minder geschikt voor vochtige ruimten (kromtrekken, mogelijk schimmel).

Andere soorten die lijken op jaloezieŽn
- Shutters. Een interessante oplossing is bijvoorbeeld van Jasno of van Sunshutters: shutters met panelen waarbij de "lamellen" via een staaf aan de voorzijde in stand zijn te veranderen. Nadeel is dat de shutterdeuren zelf meestal gesloten blijven. Lichtdoorlaat is te regelen door de beweegbare lamellen en eventueel door de deuren/luiken te openen (maar het geheel openen van de deuren is door objecten in de omgeving niet altijd mogelijk). 
- Een jaloezie-rolluik is een rolluik waarbij de lamellen kunnen bewegen zoals bij een jaloezie. Een rolluik, dus ook een jaloezie-rolluik, wordt meestal aan de buitenkant van het huis aangebracht. Voordelen van een jaloezie-rolluik: lichtinval is te regelen, afsluitbaar zoals een rolluik maar door de in te stellen lamellen is een minder opgesloten gevoel mogelijk (licht en lucht; een rolluik is behoorlijk sluitend); isolerend in zowel winter als zomer (buitenzonwering houdt de warmte beter uit het huis, en bij gesloten lamellen is er een isolerende luchtspouw tussen raam en rolluik).
- Zonwering door een veelheid van evenwijdige horizontale of verticale planken die onder een hoek zijn geplaatst, wordt ook wel een jaloezie genoemd.

Naar Documentatie


klik op de afbeeldingen voor groter

jaloezie met
horizontale, smalle aluminium lamellen (jaloezieŽn-discount):


jaloezie met 50 mm houten lamellen (jaloezieŽn-discount):


jaloezie, met smalle aluminium lamellen,
half geopend, voldoende licht binnen, nauwelijks inkijk van buiten (foto joostdevree):


jaloezie met
verticale lamellen, in verschillende standen te zetten: jasno swings (jasno shutters):


zeer onhandige plaatsing van een kamerhoge jaloezie en kikkers om het lange koord omheen te slaan; hier is alles maar om de onderste kikker geslagen omdat de bovenste zo goed als onbereikbaar is... (foto joostdevree):


jaloezie-rolluik aan buitenzijde woning, met de voordelen van een jaloezie en van een rolluik; hier met zonnecellen (deco zonwering):


shutters, binnenshuis, niet optrekbaar, maar wel kantelbare lamellen voor betere dosering lichtinval (jasno shutters):


jaloezieŽn en shutters zijn zeer handig bij een rond raam, terwijl toch de lichtinval te regelen is (
jasno shutters):


jaloezie, buitenshuis, veranda-zonwering,
louvre-dak; bij regen lamellen sluiten (livium):


Documentatie
- Aluminium jaloezieŽn (van Luxaflex)

- Houten jaloezieŽn (van JVS Zonwering)

- Kindveilige zonwering (ook geldig voor rolgordijnen e.d.) (van JVS Zonwering)

- Mogelijke vervormingen van houten lamellen (van JVS Zonwering)


De term jaloezie is afkomstig van het Franse jalousie, dat ontleend is aan het Italiaanse gelosia (tralies van ijzer of hout van waarachter men kan zien zonder gezien te worden), een betekenis die vermoedelijk bij overdracht is ontstaan uit "middel tegen jaloersheid" en dan is afgeleid van geloso (jaloers), het Italiaanse equivalent van jaloers. Door de leidende martkpositie die het merk Luxaflex jarenlang in Nederland had, worden jaloezieŽn hier ook wel Luxaflex genoemd. Bron Etymologiebank.
De term "blind" of "blinden" voor een jaloezie heeft verwantschap met de Engelse benaming voor jaloezie: Venetian blinds

Zie ook zonwering.
Verg. louvrescherm, persienne, vensterluik.

Eng. Venetian blinds; 
(latwerk) louvred blinds, louvered blinds (Am.),
shutters;
(houten jaloezieŽn) wood blinds, wooden blinds, timber slatted blinds;
(gordijnjaloezie) soft blinds