jaloezie

Een jaloezie is een zonwerend product dat bestaat uit dunne horizontale stroken of latjes, ook horizontale lamellen genaamd. De horizontale stroken kunnen meestal in verschillende standen worden gezet om meer of minder zonlicht door te laten. De lamellen zijn op twee of meer punten met een koord of band aan elkaar bevestigd waardoor het geheel naar beneden gelaten kan worden en weer opgehaald kan worden. Bij het ophalen vallen de lamellen over elkaar zodat zij minder ruimte innemen. Kunststoffen en aluminium lamellen zijn in vele kleuren verkrijgbaar. 
JaloezieŽn worden meestal binnenshuis toegepast hoewel het zonwerende karakter eigenlijk beter tot zijn recht komt als de jaloezie aan de buitenzijde is bevestigd.

Een interessante oplossing is bv. van Jasno of van Sunshutters: shutters met panelen waarbij de "lamellen" via een staaf aan de voorzijde in stand zijn te veranderen; als men meer licht de ruimte in wil laten treden dan kunnen de jaloeziedeuren geopend worden (derde en vierde foto van links).
De naam "blind" of "blinden" voor een jaloezie heeft verwantschap met de Engelse benaming voor jaloezie: Venetian blinds
JaloezieŽn kunnen ook verticaal toegepast worden, maar zo'n zonwering wordt meestal "verticale jaloezie" of "verticale lamellen" genoemd.
Zonwering door een veelheid van evenwijdige horizontale planken die onder een hoek zijn geplaatst, wordt ook wel jaloezie genaamd.

   


Afbeeldingen o.m. Provoost, ZIV, Jasno, Luxaflex, Sunshutters.

Zie ook zonwering.
Verg. louvrescherm, vensterluik.

Eng. Venetian blinds; 
(latwerk) louvred blinds, louvered blinds (Am.),
shutters;
(houten jaloezieŽn) wood blinds, wooden blinds, timber slatted blinds;
(gordijnjaloezie) soft blinds