home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


kikker

 

kikker

1. Ook: koordkikker. Een kikker is een meestal metalen dubbele haak waar bijvoorbeeld het touw om geslagen wordt om het touw vast te zetten, zoals bij vlaggenmasten, boten en bij ouderwetse zonwering.
Het touw wordt in 8-vorm om de kikker geslagen; de laatste slag is belangrijk omdat het touw niet los mag schieten: het touw moet "onder zichzelf doorgaan".


een voorbeeld van een kikker (marineshop):


touw in kruisslagen om een kikker (watersportvereniging monnickendam):


de laatste slag moet "onder zichzelf doorgaan" om ervoor te zorgen dat het touw blijft zitten (waterscouting de ijssel):


Eng. cleat


2. Ook: kikkertje. Bij (schuif)ramen het, meestal metalen soms houten, draaibare palletje waarmee het raam te sluiten is.


kikkers van messing (weijntjes hang- en sluitwerk):


het gebruik van de kikker: 


3. De kikker is het, veelal verstelbare, blok dat onder de schaafbeitel aan de zool van de schaaf is bevestigd. Door de kikker naar voren of naar achteren te bewegen wordt de bekopening van de schaaf aangepast.


kikker, schaafbeitel, neus, bekopening;
klik voor groter (de schrijn workshops, cursussen meubelmaken en opleiding tot meubelmaker):

Eng. frog


4. Bij naar binnen draaiende houten ramen of deuren is i.v.m. de waterkering de onderdorpel of weldorpel meestal dikker dan de stijlen. Wanneer de ramen of deuren d.m.v. een stolpnaald sluiten worden de verbrede onderdorpels ter plaatse van de stolpnaald voorzien van een over de dorpels vallend aansluitstukje: de kikker.


kikker als aansluitstukje bij verbrede onderdorpel;
klik voor groter (boek constructieleer voor de timmerman, p.s. botman, 1953):