inslagmoer

Een inslagmoer is "een draadbus met aangehechte kraag die voorzien is van punten voor extra fixatie in het hout". De inslagmoer is bedoeld om een stevige moer-verbinding van een bout of draadeind met hout tot stand te brengen, bijvoorbeeld bij een plank of deur. De inslagmoer kan, na het boren van een passend gat, met een hamer voorzichtig in het hout worden geslagen, maar het kan beter zijn de punten ("weerhaken") van de inslagmoer het hout in te laten gaan door de bout aan te draaien. Hou er bij strak aandraaien wel rekening mee dat de boutkop dan door de kracht in het hout kan draaien.

Voordelen van de inslagmoer:
- de "weerhaken" (punten) zorgen ervoor dat de moer niet meedraait bij indraaien van bout of draadeind
- de relatief hoge schacht met lange schroefdraad zorgt ervoor dat de bout niet door het hout hoeft te steken en dat er meer houvast is (de langere schroefdraad dan bij een gewone moer geeft meer grip en de lengte van de bout hoeft ook minder nauwkeurig te zijn dan bij een gewone moer)
- de flens (het bredere, platte oppervlak waar de punten uitsteken) zorgt ervoor dat de moer niet in het hout getrokken wordt bij hard aandraaien (het oppervlak is breder dan van een gewone moer dus minder beschadigend aan de moer-kant van het hout)
- de flens is dunner dan een gewone moer, steekt dus minder uit waardoor de verbinding minder zichtbaar is.


inslagmoer, moer met weerhaken en flens; voorbeeld m8 heeft afmetingen h=11 mm,b= 22 mm; de verzinkte versie is bestand tegen water (gamma):


Verg. nokbout, popnagel en eventueel breekbout, kantelnok.