folly

Ook, zeldzaam: folie. Meerv. (Ned.) folly's, (Engels) folly's. Letterlijk: dwaasheid.
Meestal is een folly een namaakru´ne, maar er bestaan ook folly's in de vorm van kopieŰn van Griekse tempels (en bouwsels van hedendaagse architectuur maar wellicht worden die toch anders genoemd). Er zijn wel folly's gebouwd met een werkelijk nuttige functie, bijvoorbeeld als werkplaats, maar behalve om even in de schaduw te vertoeven is een nuttige functie juist niet de bedoeling.Vooral in Engeland zijn rond 1800 in romantische tuinen namaakru´nes gebouwd (rechts, eerste foto), maar ook in Nederland (eerste foto) en zelfs nu nog bijvoorbeeld in Spanje (tweede foto). Ook worden een soort folly's met hedendaagse architectuur gebouwd, zoals in het Parc de la Villette in Parijs, 1982 (derde foto), waarmee de link met het deconstructivisme lijkt gelegd... 

De folly die waarschijnlijk het vaakst is gezien, is het dorpje Portomeirion in Noord-Wales waar de buitenopnamen van de televisieserie The Prisoner werden opgenomen in 1967-1968, een serie over een spion (Patrick McGoohan) die in een dorpje op een eiland als "gewoon burger" gevangen werd gehouden. "Portmeirion is een uniek fantasiedorp, de folly van een rijk persoon, de ultieme droom van architect Clough William-Ellis die het in de jaren 1920 ontwierp om te bewijzen dat het bouwen in zo'n mooie, natuurlijke omgeving niet per se hoefde te betekenen dat het een ru´ne moest zijn." (onderste foto)


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

folly, kluizenaarseiland, frankendael, amsterdam:


folly, fraelemaborg, slochteren (foto alex den braver):


folly, gastenhuis, azzura, castle, grenada:


torentje van drienerlo, kunstenaar wim t. schippers, op de campus van de universiteit twente:


eigentijdse folly, met een waterrad erbij, parc de la villette, parijs, 1982:


folly van "the village" uit de tv-serie the prisoner:


Andere voorbeelden van folly's


Het boek "Voor de gek, follies in Nederland"


Verg. rocaille (een ander "namaaksel" in de tuin), disneyficatie, fašadearchitectuur, schortjesarchitectuur, gazebo, muziektent.