home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


Deconstructivisme

 

Deconstructivisme (1988-2000 of  -heden?)

In het Deconstructivisme is de constructie niet meer belangrijk, dat wil zeggen de constructie hoeft niet meer "logisch" te zijn: de techniek maakt het mogelijk een constructief correct gebouw neer te zetten zonder dat dat er zo uitziet ("beheerste chaos").

Uiterlijke kenmerken van de bouwstijl Deconstructivisme zijn:
- chaotische en gefragmenteerde gebouwen die schots en scheef staan
- soms met niet-gebruikelijke materialen als gevelbekleding (pre-deconstructivisme van het huis van Frank Gehry, veel uitzonderlijke metalen, tegeltjes enz.).

"In de praktijk resulteert deze nachtmerrie in een verwarrende collectie willekeurig bij elkaar geplaatste vlakken en verwrongen lijnen, die samen de indruk wekken dat de constructie ieder moment in elkaar kan zakken."
Het Deconstructivisme is een reactie op het geordende Modernisme ("vorm volgt functie", zakelijkheid e.d.) en gaat ervan uit dat de maatschappij verwarrend en onzeker is. De wereld is niet één geheel maar gefragmenteerd en iedereen schept zijn eigen wereld. Deconstructivisten proberen dat ook in bouwwerken tot uiting te laten komen. Ook vinden zij dat de functie de sfeer van het gebouw bepaalt. Hun gebouwen gaan schijnbaar in tegen de principes van de zwaartekracht. De constructie hoeft niet langer logisch te ogen: kolommen en gevels mogen scheef staan of beëindigd worden. Soms lijken deconstructivitische gebouwen collages van de verschillende ruimtelijke onderdelen.

Architectenbureau Coop Himmelb(l)au heeft een constant deconstructivistisch oeuvre dat spottend ook wel "catastrofe-architectuur" wordt genoemd.
In het buitenland zijn de belangrijkste architecten Frank Owen Gehry (eerste en tweede foto onder, Weisman Art Museum, Minneapolis), Coop Himmelb(l)au, Morphosis, Daniel Libeskind, Zaha Hadid, Mendini en Coop Himmelb(l)au met het Groninger Museum (derde foto), Frank Gehri (Guggenheim museum, vierde foto).
De stroming is in Nederland nauwelijks vertegenwoordigd. Een Nederlandse architect in deze stroming is Rem Koolhaas (Office for Metropolitan Architecture, OMA), niet werkelijk deconstructivistisch maar het neigt er wel naar (vijfde foto).

Zie verder bij de Deconstructivismepagina en Meer voorbeelden.


Een paar voorbeelden:

deconstructivisme, weisman art museum:


deconstructivisme, architect frank gehri, 1989 (wladyslaw wikipedia):


deconstructivisme, groninger museum, architect alessandro mendini en coop himmelb(l)au:


deconstructivisme, guggenheim museum, bilbao spanje;
klik voor de omgeving in google maps:


niet echt deconstructivistisch, meer een kristalvorm in glas en staal, openbare bibliotheek, seattle, architect rem koolhaas:


Verg. blob architectuur, Constructivisme.

Eng. Deconstructivism