home  meewerken?

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


fašadearchitectuur, facadearchitectuur

 

fašadearchitectuur

Over fašadearchitectuur spreken we wanneer weinig verband bestaat tussen de voorgevel (fašade) en de rest van het gebouw. De ruimten achter de "pronkgevels" zijn niet zo bijzonder. Bij fašadearchitectuur begint een architect met de buitenkant van het gebouw; de fašade domineert het ontwerp, van binnen is de afwerking veel eenvoudiger. In de neo-stijlen van negentiende eeuw is deze architectuur gebruikelijk. 

Bij renovaties en hergebruik van panden met fraaie gevels wordt ook wel het interieur volledig gemoderniseerd om aan de huidige eisen te voldoen of achter de monumentale gevel verder nieuwbouw toegepast.
Een andere manier van architectuur is om het gebouw als eenvoudige optelsom te beschouwen van de ruimten die de opdrachtgever, of wellicht zelfs de gebruiker, wenst (kamers, garage, keuken, badkamers e.d., of kantoorkamers, flexplekken, vergaderzalen, parkeerdek e.d.). Het resultaat is steeds een uniek ontwerp met bv. verspringende daken en voorgevels. Voor kantoorpanden geldt dat deze zo flexibel mogelijk moeten zijn omdat de indeling steeds verandert; dit is waarschijnlijk moeilijk te combineren met de manier van ontwerpen die uitgaat van de behoeften op het moment van ontwerp. 

Er zijn dus drie manieren waarop de fašade een rol kan spelen:
- de fašade domineert de rest van het gebouw (fašadebouw of fašaderenovatie, zoals ook het Kantoor Eredivisie in Maarsbergen)
- de fašade en de bouwvolumes vormen ÚÚn geheel
- er is geen echte fašade: de bouwvolumes bepalen het uiterlijk van het gebouw.


fašadearchitectuur (weliswaar geen fašade maar achterzijde station), turnhout (foto victor lansink, 2007, railtrash):


fašadearchitectuur, sheraton hotel, krakau, polen (xella polen


fašadearchitectuur, sheraton hotel, krakau, polen (tripadvisor):


in fronton-achtige vorm een miniatuur-voorbeeld van fašadearchitectuur boven een dakkapel, maar het oogt simpelweg beter dan zonder de driehoek (foto joostdveree):


Verg. schortjesarchitectuur, follycoulissenbouw.