home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


vogelwering, duivenafweer, duivenwering, vogelverjager

 

vogelwering en vogelverjagers

Ook, mede afhankelijk van de manier waarop de vogels geweerd worden: duivenafweer, duivenwering, vogelpinnen, duivenpinnen; deels ook anti-inbraak, deels ook anti-muis. 
Een vogelwering is een attribuut dat in of aan de dakgoot of dakvoet o.d. bevestigd wordt en waarmee o.m. vermeden wordt dat vogels op rand van de dakgoot of op de rand van het dak gaan zitten.

Soorten vogelwering zijn o.m.:
- Een reeks pinnen (duivenpinnen) bevestigd op plaatsen waar de vogels graag zitten (balkonhek, gootrand, dakrand).
- Een dunne stalen draad gespannen boven de plaatsen waar de vogels graag zitten. 
- Met vogelschriklinten, verjagingsspiralen en flapperlinten e.d. worden de vogels verjaagd door beweging (beweegt op de wind), schittering en kleur.
- Netten houden vogels tegen, maar is meestal niet zo'n fraai gezicht.
- Vogelschroten en vogelvides. Door sommige vogelweringen kunnen vogels ontmoedigd worden zich diep onder de pannen te nestelen: vogelschroten en vogelvides verhinderen vogels en muizen e.d. (diep) onder de dakpannen te kruipen. (De vogelvide geeft de vogel wel gelegenheid zijn nest te bouwen, maar uitsluitend in de vogelvide zelf.)
- Er zijn speciale vogelverjagers met de roep van roofvogels als havik, valk en uil na detectie van ongewenst vogelbezoek door een infrarood sensor: de sensor detecteert tot ca. 10 meter infrarood bewegingen binnen een hoek van 130 graden en er kan een tijdsinterval van 5-30 minuten worden ingesteld. De weerkerende roep van de roofvogel is minder prettig voor omwonenden, dus uitsluitend toe te passen bij luchthavens e.d. 
- Soms jagen glimmende objecten (CD-tjes e.d.) vogels weg.
- Ook worden vogels verjaagd door het toepassen van flitslichten (schriklichten); voor omwonenden zijn die flitslichten meestal niet zo prettig.
- Het gebruik van laserlicht in de avond en nacht stoort de vogels en zal hen verjagen (vaak is niet meer dan een puntje licht te zien, dat ook nog eens op de dakranden e.d. gericht is). Het is een diervriendelijk systeem; het brengt de vogels geen fystieke schade toe, maar verjaagt hen wel want vogels wennen blijkbaar niet aan het laserlicht. Ook hier geldt dat het voor omwonenden wellicht niet zo prettig is. Zie bijvoorbeeld Bird Control Group.
- Een kunststof slechtvalk (spanwijdte 82 cm) weert vogels. De kunststof vogel ophangen aan een boomtak zodat hij kan bewegen op de wind; ook af en toe verplaatsen. (Er zijn overigens ook schrikmeeuwen, schrikeksters, schrikduiven en schrikkraaien.)
- Een reiger schijnt geweerd te worden door een kunststof reiger bij de rand van de vijver te plaatsen; als aan de slootkant de kunstreiger wordt geplaatst, kan aan de overkant wel eens een reiger neerstrijken.
- Reigers en andere dieren worden verjaagd door een waterstraal na detectie van het dier door een bewegingsmelder; ook het eigen huisdier wordt gedetecteerd en verjaagd.
- Voor rieten daken is er het fijnmazig kopergaas (koperen gaas) dat bij de nok over het riet gespannen wordt en voorkomt dat vogels het riet daar lostrekken.
- Bij glazen ruiten is het plakken van een afbeelding van de schaduw van een roofvogel vaak voldoende om de vogels af te schrikken en daarmee te vermijden dat die zich doodvliegen tegen de glasruit.
- Ultrasone geluiden, in wisselende frequenties, schijnen bepaalde dieren te weren (hond, kat, vossen e.d.; vogels waarschijnlijk niet; de eigen hond of kat o.d. wordt ook verjaagd).
- Tegn vleermuizen zijn er speciale "vleermuisverjagers" (bat deterrent systems) die de oriŽntatie van de vleermuis lokaal verstoren waardoor deze, volgens de leverancier, voor het merendeel wegblijven.
- Tegen muizen, vleermuizen, ratten, marters, vogels e.d. kan een afdichtingsnet worden toegepast, een soort muizengaas / maliŽnkolder van RVS (zie ook bij sleufrooster). 

Bij Ketrop Vogelverschrikker.nl vindt u allerlei vogelverschrikkers.
Mogelijk zijn er dieren hulpmiddelen die ook tegen hinderlijke vogels werken.
Kijk eventueel bij klimbeveiliging voor soortgelijke materialen tegen beklimmen van muren, regenpijpen e.d.

(Overigens, voor marters die knagen aan de bekabeling van uw auto, is er speciale Anti-marter spray, in het Frans Spray anti-fouine.)


eenvoudige
vogelwering of duivenwering met een reeks pinnen, vogelstixx (nedsale):


vogelwering en inbraak-wering (foto joostdevree):


vogelwering en
inbraak-wering (foto joostdevree):


vogelwering door horizontaal gespannen
metalen draden iets boven de favoriete zitplaatsen van vogels; klik voor de volledige afbeelding (foto joostdevree):


vogelschriklint, beweegt op de wind (faunacontrol):


vogelschrikspiraal, beweegt op de wind (faunacontrol):


vogelwering door hawkeyes,
staande vogelverschikkers die in de wind draaien (vogelverschikker.nl):


vogelwering met een
net / duivennet (faunacontrol):


een handige combinatie van dakvoet en
vogelschroot; klik voor groter (nedsale):


bij veel hinder van vogels, de
birdchaser weert vogels door de roep van roofvogels na te bootsen (diergedrag):


vogelwering met een
kunststof "vliegende" slechtvalk (faunacontrol):


vogelwering met een
vlieger (vogelverschikker.nl):


vogelwering met een
waterstraal, na detectie van de reiger door een bewegingsmelder (ubbink, vijver-expert):


kopergaas bij de nok van een rieten dak voorkomt dat vogels het riet daar lostrekken; klik voor groter (riethandel prosman):


afdichtingsnet, flexibel, voor het ventilerend afdichten van (wat grotere) spleten en kieren; weert muizen, vleermuizen, ratten, marters, vogels e.d.; rvs, op rol, breedte 5 of 15 cm (model netnox van tilmar bouwspecials):


Eng. pigeon deterrent system, anti pigeon spike system, anti-roosting spikes