home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


vogelschroot, vogelmuisschroot

 

vogelschroot

Ook wel: vogelmuisschroot. Een vogelschroot is een voorziening aan de onderzijde van een dakvoet om te vermijden dat vogels onder de dakbedekking (pannen) of het dakbeschot kruipen en nesten maken. Bij een pannendak loopt de vogelschroot in een golvende lijn of met kamachtige tanden om de onderste pannen te volgen. Soms kan of moet ook aan de onderzijde van de panlat een vogelschroot bevestigd worden.
Naast vogels kunnen mogelijk bijvoorbeeld ratten en soms muizen worden geweerd. Er is ook een aluminium vogelschroot die volgens de leverancier ook het binnendringen van marters e.d. tegengaat.

Ook voor daken van golfplaten zijn er vogelschroten. 
De (kunststof, verzinkte of rvs) vogelschroot kan gehecht zijn aan de dakvoet, waardoor het een combi-dakvoet-vogelschroot wordt. 

Een vogelvriendelijk vogelschroot is de vogelvide, die het dak beschermt tegen (verder) indringen van vogels e.d. maar toch de vogels een gelegenheid geeft een nest te bouwen, wat zeker in nieuwe bouwlocaties en Vinex-wijken een "must" is geworden.
Als er geen vogelvide geplaats kan worden, is het natuurlijk mogelijk een paar nestkastjes voor vogels op te hangen, vrij hoog (i.v.m. katten) en niet op het zuiden (te heet).


vogelschroten aan bovenzijde én aan onderzijde van de onderste panlat (vogelschroot model ventistrip, tilmar bouwspecials):


verschillende soorten vogelschroot (nedsale):


de vogelvide; zo kunnen de vogels ook goed voor de constructie onder de pannen komen; een kijkje in de vogelvide (dakpan tijdelijk verwijderd):


Documentatie
- "Dakvoet daksysteemcomponeten" Monier

Zie ook vogelwering, vogels, Monier.

Eng eaves soffit board, eaves closure