home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


trapleuning

 

trapleuning

De trapleuning is een hulpstuk bij een trap waar de hand op rust om gemakkelijk de trap te belopen. 
De leuning wordt bevestigd aan de zijde van de looplijn. De afstand van de trapleuning tot de trede moet volgens het Bouwbesluit tussen 0,80 en 1,00 m zijn.

Trapleuningen zijn er in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld als onderdeel van de balustrade of als los onderdeel dat met behulp van leuningdragers aan de muur bevestigd is, soms voorzien van een smetplank.

Bevestigen van een leuningdrager aan de muur gebeurt vaak op de volgende manier:
- in beton en andere harde steenachtige materialen meestal met een plug en schroef of anker
- in hout door licht voorboren en simpelweg schroeven
- in betrekkelijk zachte materialen (gipsblokken) en in holle materialen (cellenbeton, holle wand) met een chemisch anker in combinatie met speciale injectiepluggen of ankerstangen (denk aan de uithardingstijd); een chemisch anker wordt soms lijmanker genoemd.

Het Bouwbesluit 2012 vermeldt: "Elke volgens artikel 2.27 voorgeschreven trap waarmee een hoogteverschil van meer dan 1 m wordt overbrugd moet, indien de hellingshoek 
van die trap groter is dan 2:3 over de volledige lengte van de trap een leuning hebben. De uitzondering voor kleine trappen, die bij het Bouwbesluit 2003 uitsluitend van toepassing was op een woonfunctie, geldt nu voor elke gebruiksfunctie. Bij een trap met een hellingshoek van minder dan 2:3 behoeft geen leuning te worden aangebracht." (De verhouding 2:3 houdt een hellingshoek van 60 graden in; voor een trap is dat zr steil.)

De trapleuningverlenger (bovenaan de trap) van de fysiotherapeuten Jeremy en Jol Blom won "Het Beste Zorgidee 2017": als je wat moeilijker ter been bent, kun je door de verlengde leuning makkelijker de laatste treden nemen. 

Zie verder bij trap en voorbeelden van trappen.


een eenvoudige (engelse) uitbeelding van de handgreep e.d.;
klik voor groter! 


wrong of wrongstuk bij een trapleuning (van hecke houten trappen):


trapleuning aan de muur in speciale omgeving:


trapleuning in laos:


Eng. stair handrail