home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


thermisch dak

 

thermisch dak, zonthermisch dak, energiedak

Een thermisch dak, zonthermisch dak of energiedak is een dak met onder of in de bovenste dakbedekking leidingen die, met een vloeistof gevuld, de zonne-energie oppakken en leiden naar een warmtepomp.
Een thermisch dak levert groene energie.

Voordelen thermisch dak
- Het dak wordt vaak niet ontsierd door losweg gestrooide zonnepanelen en zonneboilers.
- Voor verwarmen van een zwembad te overwegen (omvangrijk dak en veel warmte nodig in elk seisoen lijkt een mooie combinatie).
- Een thermisch dak kan gekoppeld worden aan de warmtepomp en kan theoretisch bij warmte-koude-opslag (wko) een bijdrage leveren om de onbalans tussen warm en koud op te heffen. 's Zomers wordt warmte aangeleverd aan de wko; 's winters kan de koude "gevangen" worden en getransporteerd worden naar de koudelaag van de wko. Dit voordeel bij wko geldt uitsluitend indien die onbalans er is, anders is het thermisch dak hier zinloos.

Nadelen thermisch dak
- Behoorlijk duur.
- Thermisch dak heeft meestal standaardmaten dus het gebouw moet hierop worden ontworpen.
- Beperkt bruikbaar omdat uitsluitend warmte (of koude) wordt geleverd (zie bij voordelen). Ook bruikbaar voor boiler of verwarming van het huis. Handiger is natuurlijk om simpelweg wat meer pv-panelen (zonnepanelen) te installeren en met de elektriciteit daarvan ook het water van de boiler of de elektrische cv-ketel te voeden. Een elektrische cv-ketel is goedkoop, heeft een eenvoudig systeem (ook geen luchtaanvoer/afvoerpijpen door het dak) en is, voor de liefhebber, aardgasloos. Je hebt met alléén zonnepanelen dan ook maar één soort zonne-energie-ontvangers op het dak, wat ook nog een eenvoudiger systeem is.
- Lekkages bij de leidingen van een thermisch dak mogen niet tot vocht door het dak leiden.
- De leidingen moeten vorstbestendig zijn (moeten kunnen uitzetten).
- Leidingen moeten af en toe bijgevuld worden (met water en een middel dat beschermt tegen bevriezen).Documentatie
- Uitgebreide brochure zonthermisch dak 


Voor andere soorten groene energie zie bij groene stroom.