home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


smart industry, slimme fabriek

 

smart industry, slimme fabriek

Smart Industry is de benaming van de industrie die zich kenmerkt door een flexibiliteit en snelheid in ontwikkeling van nieuwe producten en in productietechnologieŽn. "Door nieuwe productietechnologieŽn en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren, verandert de industrie radicaal."

Smart Industries zijn industrieŽn met een hoge mate aan flexibiliteit in:
- productie (technologie; indien mogelijk: de klant stuurt met zijn eigen specificaties het productieproces aan)
- productwensen (ontwerp, specificaties, kwaliteit)
- "finetunen" met de wensen van de klant (indien mogelijk: de klant bepaalt het uiteindelijke product)
- aantallen (1 stuks moet vrijwel even goedkoop zijn als elk van 100.000 stuks)
- moment van leveren (bij voorkeur onmiddellijk produceren na bestellen en snel leveren).

Waar het meestal bij een industrie om gaat, is grote aantallen identieke producten te fabriceren. Bij smart industry is de aandacht gericht op flexibiliteit in alle denkbare vormen (voor elke afzonderlijke klant), mogelijk gemaakt door een zeer ver doorgevoerde informatietechnologie (ICT) en snel inspelen op nieuwe technologieŽn.

Twee voorbeelden uit het tijdschrift TNO Time zomer 2014:
- "Bij 247Tailorsteel kunnen klanten via het web metaalplaten en pijpen in alle vormen en maten bestellen op basis van een 3D-tekening. Ze ontvangen direct een offerte (daar zit geen mens meer tussen) en na acceptatie wordt het product geheel automatisch vervaardigd, 24/7. De individuele klant stuurt daarmee de productie aan. De slimme fabriek is nu het verlengstuk van de klant."
- "Bij VDL Nedcar werkt men bijvoorbeeld met een 'magazijn op wielen'. Er is geen fysiek magazijn meer. Slimme software en communicatie zorgen dat alle onderdelen op tijd en in de juiste volgorde worden geleverd. Bestelt een klant iets bij VDL, dan krijgen toeleveranciers automatisch bericht welke onderdelen ze moeten leveren."

Daarnaast is het belangrijk dat tijdens het productieproces al automatisch wordt gemeten of het product aan de specificaties voldoet.

Hopelijk kunnen smart industries ook voor de bouwwereld een rol van betekenis (gaan) spelen.

Documentatie
- Smart Industry (van FME)

Zoe ook digitalisering (technologische ontwikkelingen).