smart industry, slimme fabriek, Industrie 4.0

Smart Industry is de benaming van de industrie die zich kenmerkt door een flexibiliteit en snelheid in ontwikkeling van nieuwe producten en in productietechnologieŽn. "Door nieuwe productietechnologieŽn en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren, verandert de industrie radicaal."

Smart Industries zijn industrieŽn met een hoge mate aan flexibiliteit in:
- productie (technologie; indien mogelijk: de klant stuurt met zijn eigen specificaties het productieproces aan)
- productwensen (ontwerp, specificaties, kwaliteit)
- "finetunen" met de wensen van de klant (indien mogelijk: de klant bepaalt het uiteindelijke product)
- aantallen (1 stuks moet vrijwel even goedkoop zijn als elk van 100.000 stuks)
- moment van leveren (bij voorkeur onmiddellijk produceren na bestellen en snel leveren).

Waar het meestal bij een industrie om gaat, is grote aantallen identieke producten te fabriceren. Bij smart industry is de aandacht gericht op flexibiliteit in alle denkbare vormen (voor elke afzonderlijke klant), mogelijk gemaakt door een zeer ver doorgevoerde informatietechnologie (ICT) en snel inspelen op nieuwe technologieŽn.

Twee voorbeelden uit het tijdschrift TNO Time zomer 2014:
- "Bij 247Tailorsteel kunnen klanten via het web metaalplaten en pijpen in alle vormen en maten bestellen op basis van een 3D-tekening. Ze ontvangen direct een offerte (daar zit geen mens meer tussen) en na acceptatie wordt het product geheel automatisch vervaardigd, 24/7. De individuele klant stuurt daarmee de productie aan. De slimme fabriek is nu het verlengstuk van de klant."
- "Bij VDL Nedcar werkt men bijvoorbeeld met een 'magazijn op wielen'. Er is geen fysiek magazijn meer. Slimme software en communicatie zorgen dat alle onderdelen op tijd en in de juiste volgorde worden geleverd. Bestelt een klant iets bij VDL, dan krijgen toeleveranciers automatisch bericht welke onderdelen ze moeten leveren."

Daarnaast is het belangrijk dat tijdens het productieproces al automatisch wordt gemeten of het product aan de specificaties voldoet.

Hopelijk kunnen smart industries ook voor de bouwwereld een rol van betekenis (gaan) spelen.

Industrie 4.0
De benaming Industrie 4.0 is een voortzetting van de voorgaande essentiŽle aanpassingen in de industrie:
- de 1e industriŽle revolutie door de stoommachine (mechanisatie van processen)
- de 2e industriŽle revolutie door nieuwe technologieŽn als gewapend beton, elektriciteit, de lift, staalskeletten, fotografie, radio e.d.
- de 3e industriŽle revolutie door de automatisering met behulp van computers en software
- de 4e industriŽle revolutie maakt verregaand gebruik van informatietechnologieŽn (Informatie en CommunicatieTechnologie (ICT), Global Positioning System (GPS), Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence AI, gebruik van al-of-niet-herleidbare algoritmes), communicatie tussen machines via Application Program Interfaces (API's), integratie processen in apps van smartphones e.d., Internet of Things (IoT), sensortechnologieŽn (automatisch plannen onderhoud n.a.v. sensorgegevens e.d.), Virtual Relaity (VR), Augmented Reality (AR), aanpassingen workflow en videoconferencing (Zoom, Team e.d.), zeer snel internet, cloud computing, drones, 3D-scannen, 3D-printen, gebruik van big data e.d.).

Robots
Ook in de bouw worden steeds meer robots gebruikt, vooral bij de prefab van bijvoorbeeld geÔsoleerde geveldelen (robots brengen steenstrips aan op polystyreen) maar ook op andere terreinen: 
- robots voor de constructie van bouwdelen in de fabriek (prefab)
- drones voor inspectie en 3D-scannen (op de bouwplaats)
- robots voor sloopwerkzaamheden
- 3D-printer van beton
- exoskeletten om zwaar fysiek werk lichter te maken (stucadoor) 
- zelfstandig rijdend materieel (nog nauwelijks in de bouw).
Ook worden er steeds meer sensoren toegepast, bijvoorbeeld om het noodzakelijk onderhoud beter te voorspellen.

Documentatie
- Smart Industry (van FME)

Zie ook digitalisering (technologische ontwikkelingen).