home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


schelpsteen

 

schelpsteen

Ook: klipsteen. Schelpsteen is de naam van blokken steen uit de schelpformaties ("schelpritsen") van o.m Saramacca in Suriname. Schelpsteen wordt in blokken gesneden uit de verharde schelplagen die voorkomen in de kuststrook rond Paramaribo en Saramacca. 
Schelpsteen die voldoende hard en verkalkt is, is helaas zeldzaam. De schelpritsen kunnen nog afgegraven worden om de gebroken schelpen te gebruiken voor halfverharde wegen.

De meeste huizen werden in Suriname uit hout opgetrokken, maar al in de 1614 werd een Nederlandse handelspost in Suriname gebouwd met schelpsteen en met bakstenen die als ballast in schepen uit de Republiek werden vervoerd. De schelpsteen werd gevonden op het te bebouwen gebied. "Tijdens de grote regentijd stijgt het waterpeil enorm in Suriname, schelpsteen absorbeert water en daardoor zou het gebouw altijd droog staan." Nadat de Engelsen er een halve eeuw later een vesting van gemaakt hadden, moesten zij het 16 jaar later al afstaan aan Zeeuwse kolonisten die de vesting Zeelandia noemden (bekend als Fort Zeelandia). Ook bij de restauratie van Fort Zeelandia, rond 1970, is schelpsteen gebruikt.


schelpsteen en baksteen, fort zeelandia, paramaribo, suriname:


schelpsteen, detail van een (andere) muur:


Verg. schelpkalk.