home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


modificeren, gemodificeerd

 

modificeren

"Modificeren is het veranderen van de eigenschappen van een materiaal door het toevoegen van één of meer andere stoffen." Doel van de verandering is de eigenschappen te verbeteren, bijvoorbeeld om hout duurzamer te maken, d.w.z. beter bestand tegen invloeden van het weer en de omgeving.
Gemodificeerd hout heeft zijn goede eigenschappen niet verkregen door toxiciteit zoals bij het vroegere creosoteren e.d., maar is door de verandering in hoge mate inert geworden voor biologische aantasting.

Bôke Tjeerdsma, onderzoeksmanager bij SHR Hout Research:
"Hout kan aangetast worden door schimmels en insecten. Hout is niet (altijd) dimensiestabiel: hout krimpt of zwelt als het respectievelijk water afgeeft of water opneemt. Hout kan aan het oppervlak worden afgebroken door UV-straling en is brandgevoelig. Daarnaast verschilt de hardheid van hout per houtsoort. Houtmodificatie probeert nu voor één of meer van deze eigenschappen een oplossing te bieden door een slim gekozen behandeling van het hout."

Er zijn twee methoden om hout te modificeren, waardoor het hout o.m. minder gevoelig is voor vocht en voor zwellen en krimpen:
- bij chemische modificatie wordt de houtstructuur aangepast; bij bijvoorbeeld Accoya-hout worden bij vurenhout de hydroxylgroepen vervangen door acetylgroepen
- bij thermische modificatie, vaak onder druk, wordt evenzo de houtstructuur aangepast; bijvoorbeeld essen kan thermisch gemodificeerd worden waardoor een "duurzaam, sterk en stabiel gevelmateriaal" ontstaat (Innovita advies); ook bamboe wordt thermisch gemodificeerd door verhitting in een zuurstofarme omgeving waardoor Bamboo X-treme (Moso International) ontstaat
- bij een combinatie van chemisch en thermisch kan bijvoorbeeld het hout onder druk worden geïmpregneerd (om het hout te beschermen tegen aantasting door schimmels en insecten), waarna het hout onder vacuüm in olie wordt gekookt waardoor het water door olie wordt vervangen; een voorbeeld is Marnar Bruk, geleverd door Gras Wood Wide.


chemisch modificeren van hout zoals bij accoya wordt toegepast:


De term modificeren is rechtstreeks of via het Duitse modifizieren (wijzigen) ontleend aan het middeleeuws Latijnse modificare (wijzigen), een betekenisuitbreiding van het klassiek Latijnse modificare (matigen, beperken), uit modus, genitief modi (maat) en -ficare (doen, maken). De gewone betekenis van het Latijnse werkwoord is "juist afmeten, ordenen". In het middeleeuws Latijn ontstond hieruit de betekenis "een kleine wijziging aanbrengen, zonder de aard van iets te veranderen". De algemene betekenis "wijzigen, aanpassen" is pas laat in de moderne talen ontstaan. Bron Etymologiebank. (Bij het modificeren van hout e.d. is het juist wel de bedoeling de eigenschappen te veranderen.)

Zie bijvoorbeeld APP-gemodificeerd bitumen, SBS-gemodificeerd bitumen, PCC-mortelhulpstof, verduurzamen, accoya.

Met dank aan Bedrijfschap Afbouw, ClubGreen.

Eng. to modify