home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


app-gemodificeerd bitumen dakbanen

 

app-gemodificeerd bitumen

APP staat voor A-tactisch PolyPropyleen. APP-gemodificeerd bitumen is een kunststof met een plastisch karakter (plastomeer) die ontstaat bij de fabricage van polypropyleen. APP is thermoplastisch en bij omgevingstemperaturen soepel en buigzaam. 
APP-gemodificeerd bitumen ontstaat door penetratiebitumen of zacht bitumen te mengen met APP (circa 30%). APP-gemodificeerd bitumen heeft een verbeterde weerstand tegen UV- straling. Bitumen zonder APP verweert sneller (wordt eerder hard, poreus en verbrokkelt) dan de APP-gemodificeerde variant en verliest dus sneller zijn waterdichte karakter.

APP-gemodificeerd bitumen wordt meestal in de vorm van dakbanen toegepast. Voor versterking van de dakbaan worden glasvlies of polyester, of beide, toegepast.
De BIIG is een hoogwaardige APP-gemodificeerde dakbedekking met een dubbele wapening (glasvlies én polyestermat), ook verkrijgbaar als anti-root (voor groendaken), No-flame (kan volledig zonder open vuur en dus brandveilig worden aangebracht) en Mineral (het hart is voorzien van een glas/polyester-combinatie en de toplaag is voorzien van een minerale laag).

Een APP-toplaag is een dakbedekking met meer lagen waarbij alleen de bovenste laag APP-gemodificeerd bitumen is.

Voordelen APP-gemodificeerd bitumen
- stabiel bij hoge en lage temperaturen
- in hoge mate UV-bestendig
- hoge weerstand tegen veroudering (verwering)
- gemakkelijk te verwerken (kan worden geballast, mechanisch worden bevestigd of worden verkleefd)
- vergt weinig onderhoud en kan op een later moment van een extra laag APP-gemodificeerd bitumen worden voorzien
- goede geschiktheid voor recycling.

APP-gemodificeerd bitumen kan voorzien worden van een laag steenslag of leisteen om een fraaier, gelijkmatig uiterlijk te krijgen. De extra toplaag van steenslag of leislag wordt schutlaag genoemd. "Let op bij bitumen dakbedekking. In A.P.P. gemodificeerd bitumen zitten zeer agressieve stoffen die door regen uitspoelen en lood, zink en koper aantasten. Het is dan ook aan te raden om de bitumen bedekking met leislag in te strooien."


biig regular, app-gemodificeerd bitumen met glasvlies én polyestermat (bigg via wecal):


O.m. IKO en Icopal hebben SBS- en APP-dakbanen, Wecal (Biigg) heeft APP-gemodificeerde dakbanen met glasvlies en polyestermat.
O.m. Bauder Karat heeft een bitumeuze toplaag van een combinatie van APP- en SBS-gemodificeerd bitumen.

Eng. APP modified bitumen