home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


kloostergewelf

 

kloostergewelf

Een kloostergewelf is een gewelfvorm die uit vier of meer gebogen vlakken bestaat en waarbij de vlakken niet op bogen of pilaren (zuilen) rusten maar op de muren. De gewelfvlakken komen in de kruin van het gewelf bijeen in één punt. Het grondvlak van het kloostergewelf kan een vierkant zijn, maar kan ook uit meer hoeken bestaan.
Het kloostergewelf is van oorsprong een eenvoudige uitvoering van een gewelf: vanaf de muren werd het gewelf verder met de gewenste glooiing (welving) opgemetseld, waarna het eventueel gepleisterd werd.

De onderste afbeelding toont de verschillen met een aantal andere gewelven. Het muldengewelf lijkt op het kloostergewelf; het muldengewelf is een langgerekt gewelf, meestal met een rechthoekig grondvlak: bij het muldengewelf komen de gewelfvlakken bovenin het gewelf niet bijeen in één punt, maar de lange gewelfvlakken raken elkaar in één lijn. 
Aan de buitenzijde van het gebouw kan het gewelf lijken op een soort tentdak.


klik op de afbeeldingen voor groter

schets van een kloostergewelf met welflijn, kruin en, ongeveer in het midden van de tekening, een vierkant grondvlak; de aanzetlijn wordt ook geboorte genoemd (landesberufsschule wals):


kloostergewelf op een veelhoekige tamboer, dom in aken (arnoldius, wikipedia):


veelhoekig kloostergewelf in stucanet (roman f. mairhuber stukkateur):


"kloostergewelf" exterieur, maple leaf gardens, toronto:


verschillende gewelven: tongewelf, kruisgewelf, kruisribgewelf, kloostergewelf, muldengewelf, spiegelgewelf, netgewelf, stergegwelf
; klik voor groter:


Eng. cloister vault, domical vault (Am.); 
Du. Klostergewölbe;
Fr. voûte en arc-de-cloître