home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


stucanet

 

stucanet

Stucanet is een pleisterdrager, een buigbaar materiaal dat enerzijds toegepast wordt om holle en bolle vormen in stucwerk te maken en anderzijds om rechte muren te stuken. Vooral in het laatste geval wordt het draadraster bevestigd aan bv. een houtskelet, een C- of IPE-profiel. 
Stucanet is waarschijnlijk het enige middel dat bij restauraties een goede vervanger is van de oude dampdoorlatende pleisterdragers, zoals die van riet of latjes.

Het product stucanet van Bekaert en Knauf is een draadpaneel van verzinkte of RVS staaldraden al of niet voorzien van absorberend karton of waterdicht bitumenpapier op de achterzijde. "Tussen de loopdraden en de inslagdraden zit bv. een geperforeerd vochtabsorberend karton. De perforaties laten toe dat de mortel, met de hand of machinaal aangebracht, zich rond de staaldraden vasthecht. Met deze flexibele pleisterdrager van staaldraden en karton kunt u elke gewenste vorm creëren. Stucanet is bijzonder geschikt voor gebogen vormen, maar ook vlakke vrijhangende plafonds en muren kunnen er mee gemaakt worden." 

Wanneer een plafond van stucanet of steengaas of een systeemplafond wordt opgehangen aan de bovenconstructie, dan wordt dit afhangen van een plafond genoemd.

Documentatie

- Brochure Stucanet (van Knauf)

- Oplossingen met pleisterdrager stucanet voor binnen en buiten (van Bekaert, uit 2012)

- Toepassingen met o.m. stucanet, widra, poutrafil, armanett (van Knauf, uit 2002, maar zeer uitgebreid)


een voorbeeld van stucanet en opbrengen stucwerk:


een voorbeeld van stucanet in een trappenhuis: 


en het resultaat:


een soort koepelvorm:


een vlakke variant van stucanet:


Verg. steengaas, ribbenstrek, bouwpapier.