home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


arabesk

 

arabesk

De arabesk is een decoratief element dat meestal bestaat uit sierlijke gebogen lijnen waaruit stengels, bloemen, bladeren e.d. ontspringen. Belangrijk is dat het sierlijk is, een grondlijn bezit waaruit de andere elementen voortkomen en dat het om bijna volledige vlakvulling gaat. 
De term is afkomstig van het Franse woord voor "Arabisch" omdat het motief veel voorkomt in Arabische decoraties, hoewel de arabesk zijn oorsprong schijnt te vinden  in de Griekse cultuur. Vooral in de Renaissance werd de arabesk toegepast.
De arabesk is in de oosterse kunst het visuele symbool voor de moeilijke tocht naar de volledige zuiverheid. De term arabesk is ontleend aan het Franse arabesque (versiering in Arabische stijl), naar het zelfstandig naamwoord (dus letterlijk "op z'n Arabisch"), dat in het huidige Frans vervangen is door arabique, maar destijds ontleend is aan het Italiaanse arabesco (Arabisch); bron Etymologiebank.

De term moresk als "broertje" van de arabesk is een siermotief dat door de Moren naar Spanje is gebracht en vooral daar werd toegepast. De moresk beeldt ook ranken en bladeren uit, maar is meer abstract en rechtlijnig:Zie ook horror vacui.
Verg. meander

Eng. arabesque