tegula

Romeinse tegel (meervoud tegulae). Bij "tegula en imbrex" (Latijns meervoud tegulae et imbrices) worden de naden tussen daktegels overdekt met halfronde dakpannen (imbrices).
Zie verder bij imbrex.tegulae et imbrices, naar brodribb, 1987; klik voor groter (basisrapportages archeologie nr 19, utrecht):


tegula; klik voor groter (basisrapportages archeologie nr 19 utrecht) (voor signatuur en stempel zie graffiti en merkteken):


bij een
hypocaustum werden in de begintijd tegels met uitsteeksels toe te passen om een warmtewand te scheppen waar de warme lucht doorging;
twee soorten tegulae
mammatae (a, c, d) en een tegula hamata (b); bij de bovenste methode haakt de hamata over de mammata waardoor ook een soort tubulus ontstaat (ingenio-web):


en andere manier om een warmtewand te maken, door holle keramische stenen (tubuli) op elkaar te zetten; 

hier een tubulus met ingedrukt patroon om aanhechting te verbeteren met bouwmuur (mortel) en binnenmuur (pleisterlaag); wonderlijk dat het zo'n fraai patroon, terwijl het achter een pleisterlaag verdwijnt... (roman box flue tiles, mudlarking):

De term tegula (en ons "tegel") is afkomstig van het Latijnse tegere (bedekken) en imbrex komt waarschijnlijk van het Latijnse woord voor overlappen.