structural glazing

Ook, soms: constructief glas. Structural glazing is een glaswand die bevestigd is aan bijvoorbeeld een metalen draagconstructie. Als siliconenkit wordt een structurele siliconenkit gebruikt, die in de eerste plaats de spanningen van de glascomponenten, veroorzaakt door winddruk, het gewicht van de constructie en de differentiële uitzettingen tussen glas en steunprofiel, overbrengt naar de metalen structuur.
Structural glazing wordt vooral toegepast waar de architectuur een belangrijke rol speelt.

Structurele glasconstructies ontstaan door structurele verlijming (ook: VEC, Vitrage Extérieur Collé), spiders, rozetten of combinaties daarvan: glas als eerste huid van een gebouw of als tweede huid (geluidsisolatie, architectonische redenen). Bij verlijming dient erop gelet te worden dat de transparante lijm verkleurt; soms valt daarom de keuze op zwarte lijm.

Een aandachtspunt is de zon: zonder speciale coatings of andere oplossingen kan de warmte achter een enorme glaswand te hoog oplopen (denk ook aan TOjuli).

Naar Documentatie


structural glazing:

 


structural glazing, verschillende mogelijkheden:


klik voor groter


Documentatie
- Point fixture systems van SWS

Met dank aan o.m. Bouwen met Staal, NBD Bouw, Rollecate.
Veel informatie en foto's van van structural glazing op Faraone (tekeningen dwg, onderdelen, productinformatie, referentieprojecten), Structural Glass, met dank aan Mustafa Orman.

Verg. glasbeslag.