home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


stroplaat

 

stroplaat

Ook wel: strovezelplaat, halmplaat, halmplank, Stramitplaat. Een stroplaat is een plaat van geperst stro, aan weerszijden bedekt met plaatmateriaal. Door de wens naar ecologisch meer verantwoorde bouwmaterialen wordt de vraag naar stroplaten groter. Stroplaten kunnen toegepast worden als isolatiemateriaal, isolerende wand of plafond of vloer.
Stroplaten werden als dakplaat gebruikt. Ze isoleerden een beetje; bij een dikte van 6 cm was de R-waarde van de plaat zelf ca. 0,6 m2K/W (de warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van een stroplaat is ca. 0,1 W/mK).

Vroeger werd een stroplaat ook wel een halmplank of halmplaat genoemd, naar de toenmalige fabrikant Halmplank. De fabricage van de brandwerende halmplank is gestart in maart 1946 te Someren en werd geleverd door het verkoopkantoor Th.J.L. van den Berg. De halmplank was een vervolgproduct op de A-board van dezelfde firma en een vervolgproduct van de strohulzenfabriek.
De plaat, in 1963 omgedoopt naar Stramit, was in een dikte van 50 mm verkrijgbaar en werd terecht een organische onderconstructie genoemd. 
Bij de Engelse firma Stramit konden tot ca. 2018 stroplaten besteld worden (strawboard), dikker dan vroeger en beter vuurbestendig ook.Een nadeel van die oude, eenvoudige stroplaten van geperst stro, een paar latten en twee zijden bedekt met stevig papier, was dat bij een lekkage de stroplaat fors vochtig werd (dat geldt voor veel isolatiematerialen) waardoor ook de stevigheid van dat type "plaat" verminderde. 

De nieuwe soorten stroplaten, zoals de genoemde Stramit, hebben allerlei voordelen:
- sterk (zelfdragend tot muren van 3,5 m hoog)
- keuze uit dichtheden van 150 kg/m3 (voor warmte-isolatie) tot 600 kg/m3 (voor geluidsisolatie)
- met een toplaag vuurbestendig tot een half uur.


stramit stroplaat, test op brandwerendheid:


De Oosterhoutse dakplaten (Oosterhoutsche bouwplaten, Oosterhoutse platen, OB platen), ook wel Rietplate en Solomite genoemd, waren rietplaten ("speciale rietplaten in de bouwconstructie") en werden vanaf 1928 al als dakplaat toegepast. De Oosterhoutse bouwplaten werden zo genoemd, omdat de fabriek in het Noord-Brabantse Oosterhout was gevestigd (in de jaren 1950 aan de Tilburgseweg 1, directeur heer Dorst). Oosterhout had ook een strohulzenfabriek dus aanvoer van stro en waarschijnlijk riet waren geregeld. 
In het zogenoemde Brabants werk worden de stro- en de rietplaten door elkaar heen gebruikt (Legro).


geen stroplaat, maar een rietplaat (boek vademecum historische bouwmaterialen van piet bot):


rietplaten met de naam ob-platen van n.v. oosterhoutsche bouwplatenfabriek:
Met dank aan W.J.M. van Engelen, Philibert van den Bosch (Oosterhoutsche bouwplaten) en het boek Vademecum historische bouwmaterialen van Piet Bot.

Verg. duurzaam bouwen.

Eng. strawboard