scharnierkap

Ook: dubbelschalig daksegment, klapdak, klapkap, scharnier-dakelement. Een scharnierkap is een kapconstructie waarbij de hellende delen aan de nok scharnieren. Het gehele dak vouwt zich als het ware open als een boek. De scharnierkap is een speciaal type sporenkap; meestal is het een zadeldak dat bestaat uit sandwichpanelen. De foto's laten zien hoe het dak wordt samengesteld. 
Veel woningen die casco worden gebouwd of zogenoemde cataloguswoningen worden met een scharnierkap uitgevoerd, omdat veel van die woningen in onderdelen in de fabriek worden geproduceerd en scharnierkappen in die methode passen. 

Isobouw
verwoordt het zo: "Met de geprefabriceerde dubbelschalige SlimFixXT® Prefab daksegmenten kunt u snel en hoogwaardig bouwen met een aanzienlijke besparing van kosten. De daksegmenten worden projectspecifiek geproduceerd onder optimale omstandigheden en kunnen in zeer korte tijd op het werk geplaatst. In één arbeidsgang heeft u een complete dakconstructie, voorzien van een wit afgewerkte binnenzijde en met sparingen t.b.v. dakramen en dakkapellen."

Unilin noemt als voordelen van de prefab scharnierkap:


Youtube-filmpje plaatsen van een scharnierkap


klik op de afbeeldingen voor groter

scharnierkap met
geïntegreerde sporen en onderdakfolie (dakweb):


scharnierkap
over centrale dakligger, bijvoorbeeld wanneer de constructie, de zoldervloer, de spatkrachten niet kan opvangen (de mâr):


scharnierkap zonder centrale dakligger, bijvoorbeeld bij een betonnen constructie die de spatkrachten van de kap kan opvangen (unilin daksystemen):


scharnierkap met gedeeltelijke uitsparing voor raam:


transport van een aantal scharnierkappen (foto joostdevree):


Documentatie
- Isobouw dakelementen, waaronder de scharnierkap

- Unilin Unifas scharnierkap

Zie ook kapconstructies en voorbeelden van gebinten

Eng. hinged roof?