roefconstructie

1. Een roefconstructie of roevendak is een metalen dak waarvan de metalen platen d.m.v. speciale,  met metaal bedekte latten met elkaar worden verbonden. Het metaal wordt zó om de latten gebogen dat: 
- het metaal bij temperatuurschommelingen zonder te scheuren kan krimpen en uitzetten
- de aansluiting tussen de verschillende delen van het metalen dak waterdicht zijn
- de verbindingen minder gevoelig zijn voor beschadigen dan bij de gebruik van alleen felsen

Roefdaken en felsdaken
Metalen roefdaken zijn meestal van zink, koper of lood (of tegenwoordig ook prefab aluminium of zelfs prefab staal). Vooral voor de zachtere metalen is de roef zeer geschikt, omdat die door de roeflat beter te vormen is (bij een fels zou de verbinding te slobberig worden). Bij een loden dak wordt meestal een verheven kraalnaad toegepast als roef, om scheuren van het lood te vermijden.
Metalen felsdaken zijn meestal van koper, RVS, aluminium of titaanzink (zink met extreem kleine fracties titanium, koper en aluminium; titaanzink laat zich goed bewerken en buigen). De felsverbinding is te beschouwen als een roefconstructie zonder lat.

De roef is de naam van het stuk metaal dat bovenop de roeflat bevestigd is en dat dient om de naad tussen de afzonderlijke platen van een metalen dak af te dekken (meervoud is roeven).  
De roeflat loopt van de nok naar de goot en zorgt voor de bevestiging van het metaal aan het dakbeschot; het formaat van de roeflat is in dwarsdoorsnede meestal ca. 60x40 mm of ca. 40x40 mm en enigszins trapeziumvormig (brede kant boven, zie afbeelding verderop).
Met de roefklang wordt de roef vastgezet aan het metalen dak; de roefklang is noodzakelijk bij daken met een helling groter dan 30 graden.

Verschillende roefconstrcuties uit Metalen dakbedekkingen en goten bij monumenten (URL 4011, Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg ERM):
- Hollandse of Belgische roefconstructie. Deze komt in Nederland het meest voor. De roeflatten hebben een trapeziumvorm en worden met de smalle zijde op het beschot vastgezet. De roefkap wordt niet in de roefbaan gehaakt, maar in aparte klangen, in tegenstelling tot de Franse roefconstructie. De roefkap wordt over de klangen geschoven en vervolgens vastgezet.
- Franse roefconstructie. Hierbij wordt de roeflat met de brede kant op het dak gespijkerd. Klangen ontbreken hier. De roefkap wordt in de roefbaan gehaakt en aan de bovenzijde op de roeflat gespijkerd. De volgende roefkap wordt hier met 10 cm overlap overheen geschoven.
- Duitse roefconstructie. Hierbij wordt meestal een rechthoekige roeflat toegepast. De dekplaten worden tegen de lat opgezet en eenmaal naar buiten gevouwen en vastgezet met een klang die op de roeflat vastgespijkerd wordt. De klangen zijn geen 50 mm maar 100 mm breed en moeten vastgezet worden met 4 nagels. De roefkap bestaat uit een strook zink die met een vouw om het naar buiten gevouwen zink van de dekplaat grijpt.
- Patentroefconstructie. Hierbij wordt een trapeziumvormige roeflat toegepast. De roefkap vormt hierbij een kapje. De verder constructie is gelijk aan de Duitse roefconstructie.


een voorbeeld van een roefconstructie;
klik voor groter (foto joostdevree):

roef (dekband), roeflat, blad (band) en roefklang bij een dakbeschot:


roefconstructie bij een zinken dakbedekking;
klik voor groter (cultureel erfgoed):


hollandse of belgische roefconstructie, patent roefconstructie, franse roefconstructie (url 4011 van erm):


duitse roefconstructie en hoe de problemen met water opgelost kunnen worden (url 4011 van erm):


Met dank aan Piet Hoekman bouwkundig advies en Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumenten (ERM).

Verg. gezet zink.

Eng. roeflat is wood roll, batten roll
Eng. cap/capping construction?


2. Ook: roefdek. Roefdak is ook de benaming voor het dak van de roef van een boot.