rei, reilat

1. De rei of reilat is een lat waarmee een vloer of wand geëgaliseerd wordt. De rei moet recht, stevig en licht van gewicht zijn, is vaak van hout, maar ook aluminium is geschikt. Als er gestuct wordt met een rei, dan wordt dit werken "onder de rei" genoemd.
Vanaf 2015 is vanwege arbeidsomstandigheden bij het vervaardigen van zandcement dekvloeren e.d. verplicht een mechanische reilat of robot-rei te gebruiken.

Een bakrei is een hoekvormige rei die overtollige specie opvangt bij het afreien van plafonds. 


een rei (klusvraagbaak):


elektrische reilat, afreilat, afwerkspaan, werkbreedte 2 m, steellengte tot 4,5 m verlengbaar, 11.000 trillingen per minuut, 230 volt; merk lievers; vergelijkbaar model ook verkrijgbaar op benzine (toolnation):


de rei-robot van lomar;
klik voor groter (de vloerenmakers cementdekvloeren): 


toepassing van de mechanische reilat, die zich op wieltjes voortbeweegt over twee rails en de materie (bijvoorbeeld zandcement) meteen gladstrijkt;
klik voor groter (nicky huisman complete vloerverzorging):


Documentatie
- Filmpje van de mechanische rei van Mai


De woorden rei en raai (reilat, lijn, meetlat, waterloop) is afkomstig uit het Oudfranse reie, roie (vore, streep), van het Middeleeuws Latijnse rigam (vore, streep) uit het Gallische rica (drempel); bron Etymologiebank.

Zie ook afreien

Eng. straightedge, screed board; reien is to straightedge


2. Een rei of reilat is een lat om na te gaan of hout vlak geschaafd is. Hiervoor zijn twee reilatjes van 30 tot 50 cm nodig die op het geschaafde hout worden gezet. Als je nu juist over de latjes kijkt kun je zien of de plank vlak geschaafd is. Anders gezegd, je kunt ook zien de plank niet scheluw (krom) geschaafd is, vandaar de benamingen scheeltelatten of scheluwtelatten voor deze reilatten.


3. Ook: raailat. Een rechte lat die bij timmerwerk als liniaal wordt gebruikt.