panhaak

Een panhaak is een haak waarmee dakpannen op daken bevestigd worden. In het Bouwbesluit staat dat 

Eisen die aan een panhaak worden gesteld:
- De eerste en belangrijkste eis aan de panhaak is dat deze de dakpannen voldoende weerstand tegen afwaaien geeft. Dit wordt vastgelegd in een getal: de rekenwaarde. Deze rekenwaarde is niet alleen afhankelijk van de panhaak, maar ook van het type dakpan. Elke combinatie dakpan en panhaak heeft een unieke rekenwaarde. 
- Een tweede belangrijke eis aan een panhaak is dat er voldoende ruimte overblijft in de sluitingen, zodat de panspeling gehandhaafd blijft. 
- Een derde eis die aan de panhaak wordt gesteld is het materiaal: dit dient RVS 304 (AISI 304) kwaliteit of gelijkwaardig te zijn, zoals bijvoorbeeld een hoogwaardige kunststof. Gekozen is voor RVS of gelijkwaardig omdat de panhaal voor 50 jaar gegarandeerd moet zijn (verzinkte panhaken corroderen daarvoor te snel).
- Van de panhaak dient een testrapport voorhanden te zijn volgens de Europese testmethode EN 14437 (vandaar de benaming euro-panhaak).

De panhaak wordt in de (horizontale) panlat geslagen ("getikt") en is het sterkst indien deze aangebracht wordt in de zijsluiting van de dakpan. Het zwakste is de panhaak indien deze aan de bovenzijde wordt bevestigd, zoals bij de kophaak.
Op een bouwplaats moet bij de voorman of ploegbaas een instructie aanwezig zijn op welke manier verankerd moet worden.

Voor het correct bevestigen van de pannen met panhaken dient een verankeringsberekening plaats te vinden, o.m. afhankelijk van de streek (aan de kust waait het harder; windgebied categorie 1, 2 of 3), de dakhelling, het type pan (VH, OVH, Tuile du Nord o.d.), dakvorm (zadeldak, lessenaarsdak o.d.), latafstand, nokhoogte (href), goothoogte (h), gebouwdiepte (d1), gebouwbreedte (d2) en rekenwaarde gekozen panhaak.

Het resultaat van deze berekening kan zijn:
- volledige verankering én schroeven (elke pan wordt van een panhaak voorzien en met één of twee rvs schroeven met neopreen volgring in de kopsluiting verankerd)
- volledige verankering (elke pan wordt van een panhaak voorzien)
- dambordsgewijs verankeren (elke tweede dakpan wordt verankerd met een panhaak, waarbij het verankeringspatroon op een dambord lijkt)
- door het gewicht van de pannen zijn geen panhaken nodig (er is geen verankering nodig als het gewicht groter is dan de stuwdruk op de betreffende dakzone).

Een voorbeeld van een verankeringsadvies van Monier.

Bij gebruik van vele verschillende soorten dakpannen zijn ook verschillende soorten panhaken nodig. Hieronder een aantal voorbeelden (de panhaak wordt in de panlat bevestigd).


een groot deel van de panhaken van monier;
klik voor groter!:


euro-panhaak ovh-206;
klik voor groter (monier):


euro-panhaak sneldek;
klik voor groter (monier):


een andersoortige panhaak, de euro-panhaak stonewold;
klik voor groter (monier):


Zie ook bijvoorbeeld op de sites van Monier en Wienerberger.

Eng. tile clip