muqarna

Ook: stalactietgewelf, honingraatgewelf, mukarna, mocarna. Muqarna is een gewelfvorm die in 12e eeuw in de oosterse en moorse bouwkunst ontstond waarbij geometrische vormen in drie dimensies worden uitgebeeld.  
Gezien vanaf onderen lijken het enigszins op stalactieten, vandaar de naam stalactietgewelf, hoewel muqarna's meer geometrisch zijn dan stalactietgewelven. En van de Engelse benamingen voor muqarna betekent "honingraatgewelf". Een prachtige en wonderlijke kunstvorm.

"Hun oorsprong wordt verklaard uit een eigenaardige vormontwikkeling der kraagmetselingen aan de pendentieven, zodanig dat de stenen in de vorm van staande driekantige prisma's op de wijze van consoles boven elkaar uitsteken en van onderen afgeschuind of bolvormig uitgehold worden" (K.O. Haretmann).


klik op de afbeeldingen voor groter


muqarna van het alhambra en (onderaan de afbeelding) de mogelijke oorsprong vanuit driehoeken (k.o. hartmann, de ontwikkeling der bouwkunst, eerste deel, 1923):


een cellengewelf (diamantgewelf) lijkt veel op een muqarna, schloss greinburg, oostenrijk (copyright herzoglicher kunstbesitz sachsen-coburg und gotha):


Zie bijvoorbeeld Geometrische figuren in Islamitische kunst, Broug.

Eng. muqarnas, (muqarna), honeycomb work, stalactite work