dieptegesteente

Ook: magmatisch gesteente, plutoniet of plutonische gesteente. Eén van de drie soorten stollingsgesteente. Dieptegesteente is op grote diepte in de aardkorst langzaam gestold magma. 
Doordat het magma zeer langzaam afkoelt, kunnen de mineralen goed uitkristalliseren (kristallen veldspaat) en krijgen ze grote kristallen met een korrelgrootte die met het blote oog goed te zien is. Deze stenen hebben verder geen holten en zijn door de grote druk op deze diepten zeer compact. Dieptegesteenten komen aan de oppervlakte doordat ze omhoog gedrukt zijn. De hoeveelheid kiezelzuur (SiO2) bepaalt of we spreken van een "basisch" of een "zuur" gesteente, resp. minder dan SiO2 52% en meer dan 65% SiO2.
Dieptegesteenten worden in de volgorde graniet (zuur), dioriet, gabbro (basisch) steeds donkerder en zwaarder door de afname van het kiezelzuurgehalte en de toename van donkere bestanddelen. Gabbro is een dieptegesteente van basalt.


klik voor groter

graniet:


graniet:


dioriet:


gabbro:


peridotiet:


De term plutoniet is afkomstig van Pluto, de Griekse god van de onderwereld.

Met dank aan De Beijer.
Afbeeldingen University of Minnesota, James Madison University, California State University, Georgia Southwestern State University, Zwerfsteenweb

Zie ook gesteentecyclus, natuursteen.

Eng. plutonic rock