home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


wildrooster

 

wildrooster, veerooster

Een wildrooster of veerooster is een roosterwerk in de grond van een weg of pad bij de toegang tot een deel van een park, bos of weiland waardoor het wild of vee niet uit dat gedeelte kan ontsnappen terwijl voetgangers en het overige verkeer over het rooster kan lopen en rijden. 
Om te vermijden dat de hoeven tussen de spijlen blijven steken of de spijl in de gespleten hoeven blijven steken, wordt vaak een rasterwerk onder het wildrooster bevestigd zodat het wild of vee de hoef kan terugtrekken. 
Let op: ook de hoeven van paarden blijven in de meeste wildroosters steken!

Bij ontbreken van het onderrasterwerk komt het nog wel eens voor dat de hoeven vast blijven zitten en het dier in paniek raakt. Daarom is een alternatief voor wildroosters gevonden in stroommatten, die door de normale voorbijganger tijdelijk uitgeschakeld kan worden. Een stroomvoorziening moet wel aanwezig zijn alsmede een duidelijke bebording (bord met uitleg bij het rooster).

Wild-veeroosters meldt het verschil tussen wild- en veeroosters: "Het verschil tussen een wildrooster en een veerooster is dat een wildrooster een rooster van platstaal bevat en een veerooster een rooster heeft van rondstaal. Wildroosters hebben een rooster van platstaal, omdat de hoeven van wild kleiner zijn dan vee. Daardoor is er minder ruimte tussen de roosters nodig om wild af te rasteren." (Het vee kan wel over een wildrooster lopen, andersom niet.)

Voor de toegankelijkheid van voetgangers, honden e.d. wordt ook wel een naast het rooster gelegen pad met een zelfsluitend hek toegepast; soms wordt tijdelijk een fijner roosterwerk over het wildrooster gelegd.


wildrooster in het lage bergse bos, zodat het wild niet kan ontsnappen, bergschenhoek;
klik voor groter (foto joostdevree):


veerooster met geleiding, een extra stevig veerooster zodat ook zwaar (landbouw)verkeer er over kan rijden;
klik voor groter (sfs-afrastering):


Eng. game grid